петък, 12 февруари 2021 г.

Арести заради незаконни евросубсидии за ДФ "Земеделие"

 Резултат с изображение за „специализирана прокуратура“ 

Специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство за незаконно получаване на средства от фондове на Европейския съюз, основно по мерки, администрирани от Държавен фонд "Земеделие".

В хода на разследването срещу организирана престъпна група на 11 февруари са извършени общо 18 претърсвания и изземвания в различни имоти на територията на София и общините Годеч и Костинброд, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Действия по разследването са проведени в служебни помещения в община Годеч, а също така и в ОДБХ - София област. При претърсванията са иззети множество книжа, документи и парични суми. Има задържани лица за срок от 24 часа, се казва още в лаконичното съобщение.

Разследването продължава.

По-рано излезе неофициална информация, че кметът на Годеч Радослав Асенов е бил отведен на разпит в Специализираната прокуратура в четвъртък сутринта. Според източник на "24 часа" от градчето до сръбската граница държавното обвинение и КПКОНПИ работят по случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което връзка има и кметът. Става дума за история от преди няколко години. 

Стопанството било проверявано от БАБХ-София-област, където вчера влязоха прокурори. Според местните директорът д-р Леонид Лавчев е близък на кмета Асенов и дори преди време бил жури в дефиле на коне в общината.

Новините от днес и със задна дата