сряда, 10 февруари 2021 г.

Доц. Янчева обясни защо българи над 65 години не трябва да се ваксинират с „АстраЗенека“

 

„Ваксината на „АстраЗенека“ е показала ефективност, с изключение на части от Африка. Получаваме постоянно нова информация и поведението се определя от това, което се научава като новости.

За хората над 65-годишна възраст няма данни за ефективността, а не че има противопоказания да се прилага при по-възрастни пациенти. Уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Предимствата на „АстраЗенека“ са по-лесните условия за съхранение“.

Това каза пред БНР доц. Нина Янчева, ръководител на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София. 

Тя поясни, че основните странични ефекти са локални или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки

„Има единични случаи за по-сериозни странични ефекти, но няма данни за системни и тежки странични ефекти“. 

В предаването „12+3“ доц. Янчева допълни: 

Не се препоръчва прекалено удължаване на периода между първата и втората доза. Еднократната доза на „АстраЗенека“ е с ефективност 76%, след втората доза ефективността се увеличава на 82%...Във Великобритания започна тестване за смесване на дози от различни ваксини, като идеята е, че при различни механизми на ваксините се очаква по-добра ефективност. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно доколко този подход е уместен“. 

Тя поясни, че мултисистемен възпалителен отговор е рядко усложнение при децата, но и у нас има такива случаи, макар и малко

Доц. Нина Янчева подчерта, че в болниците вече се усеща ръст на броя на новозаболелите и изрази надежда, че няма да се стигне до нивата от октомври и ноември, когато здравната система почти колабира.

Новините от днес и със задна дата