неделя, 14 февруари 2021 г.

Връщат в училищата всички ученици от 5 до 12 кл. в малките населени места

  

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, която касае учениците в страната и провеждането на учебните часове.

От 15 февруари се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5 до 12 клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Занятията ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки и в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

На 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме в малките населени места всички ученици, обяви по-рано премиерът Бойко Борисов при посещението си в МБАЛ - Исперих.

Решението за присъствено обучение на учениците от единствени паралелки предизвиква и недоволство. В отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и на образованието, от групите "Родители за безопасно образование" и "Учители за безопасно образование" остро възразяват срещу връщането в клас на учениците в малките населени места.

"Решението, оповестено днес от премиера Борисов, не се базира на обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната и ще доведе до увеличаване на заразените", пише в писмото, цитирано от БНР.

Според авторите му статистиката сочи, че за последните 3 седмици заболелите се удвояват, седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20%, а също с 20 на сто са се увеличи починалите през последните 7 дни. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица въпреки големия брой ваксинирани или преболедували сред тях. Ето защо противоепидемичните мерки, не просто не бива да бъдат разхлабвани, а напротив, трябва да бъдат затегнати, пишат родители и учители. И настояват - бизнесите, които са затворени, да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве.

Новините от днес и със задна дата