вторник, 9 февруари 2021 г.

Бездетен вдовец си осинови лебед и 37 години живеят заедно

  

Пенсионираният пощальон Реджеп Мирзан открил Гарип, женски лебед, преди 37 години в западния турски окръг Одрин.

Мирзан и група негови приятели минавали по пряк път с колата си, когато забелязали лебед със счупено крило в пустеещо поле. Мирзан веднага взел лебеда, за да го защити от хищници, и го отнесъл у дома си. Оттогава Гарип живее във фермата на мъжа в района на Караагач близо до границата с Гърция. 
 
Гарип следва Мирзан винаги, когато е извън ограждението си, и го придружава, докато той се занимава с ежедневните си дейности около фермата или когато се разхожда.

"Понеже обичам животните си казах, че е по-добре да я отведа у дома, отколкото да я оставя като плячка за лисиците", заяви за АП Мирзан, спомняйки си деня, в който в взел Гарип със себе си. "Свикнахме един с друг, никога не се разделяме".

Мирзан нарекъл лебеда "Гарип", което означава "странен, чудат", но се използва и за някой, който има лош късмет.

След като счупеното крило на Гарип заздравяло, лебедът останал с Мирзан и се сприятелил и с кучетата и котките в района.

Гарип прекарва повечето от времето извън ограждението си и никога не се е опитвала да избяга от стопанството на Мирзан.

Вдовец без деца, 63-годишният Мирзан казва, че Гарип му е вярна и е избрала да остане при него. Мирзан възприема лебеда като свое дете.


Животът с Мирзан очевидно се е оказал благотворен за Гарип. Според базираната в Обединеното кралство организация "Swan Sanctuary" средната продължителност на живота на лебедите в дивата природа е 12 години, а в защитена среда те могат да живеят до 30 години.

Новините от днес и със задна дата