неделя, 24 януари 2021 г.

Протестиращи пред Министерския съвет: Къде са парите по мярката "Запази ме"

  

                                 Снимка: Булфото

Няколко десетки представители на затворени бизнеси, които не са получили подкрепа от държавата, и излязоха на протест пред Министерски съвет днес по обяд.

Недоволните са собственици и работещи в заведения, фитнеси, образователни и танцови школи, актьори.

Те поискаха оставките и на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Томислав Дончев, на икономическия министър Лъчезар Борисов, както и на Сачева заради неизплатени пари за малкия бизнес.

За да се включат в демонстрацията в София пристигнаха и хора от други градове, които твърдят, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях. Става дума за обещаната от МТСП помощ от 24 лв. на ден, както и правителствената помощ за самоосигуряващите се и собствениците на фирми.

До края на декември одобрените за помощта от 24 лева на ден обезщетение за служителите са 14 500, но не е ясно колко хора реално са получили парите си.

Според различни мнения са изплатени между половин и един млн. лева от обещаните 50 млн.

Изплатени са само веднъж 24 лева за 30 ноември. Пари за декември изобщо нямало, твърдят протестиращи. Те се оплакаха, че освен забавяне на плащанията, сега им се налага да връщат получените пари заради сгрешени списъци.

В петък в парламента социалният министър призна, че има забавяне на плащанията по програма "Запази ме" и каза, че всички пари ще бъдат изплатени до края на януари.

Като причина за забавянето посочи огромния обем декларации и сгрешени данни в тях. От социалното министерство добавиха, че вече са изплатили над 6 милиона лева по тази програма.

Новините от днес и със задна дата