неделя, 17 януари 2021 г.

Бургазлии в ужас от това, което се излива в морето

  

Странна, жълто-кафеникава течност се излива в морето от тръба край Солниците в Бургас. Видео и снимки на случващото се буквално взривиха мрежата, а публикацията в известна група бе споделена скорострелно над 100 пъти в рамките на часове.

На кадрите се вижда как във водата, вследствие на изтичането от тръбата, се е образувала жълта пяна. Гневни потребители на социалната мрежа побързаха да посочат с пръст виновните – от правителството, до общината, без обаче да проверят какви реално са причините за изливането на тази смес. Справка установи, че това всъщност са отпадните води от Солниците, пише Флагман.БГ. 

„Всеки път, когато започва да се вади солта, се образува остатък, който се излива в морето. Той е напълно безопасен за здравето на хората и за самия воден басейн. Ако не се премахва по този начин отпадъкът, той трябва да остане в Атанасовското езеро, което е затворено”, обясниха от РИОСВ-Бургас. 

От там разкриха още, че това всъщност е обходният канал на Солниците, чиято цел е да опазва езерото от сладководните и повърхностни дъждовни води. Сладките води намалят добива на сол и чрез помпи, тези води се отвеждат в морето. През последните дни над Бургаска област се изля огромно количество дъжд, което буквално за дни напълни до половината от капацитета му яз. Камчия. 

Тъкмо тези води трябва да се премахнат от солниците и това става посредством тази тръба. Видеото и снимките от случващото, както и последвалите гневни коментари, са поредното доказателство за сериозното влияние на социалните мрежи, в които всяка информация може да бъде, умишлено или от незнания, поднесена като скандална и да предизвика вълна от недоволство без да има реална причина.

Новините от днес и със задна дата