сряда, 6 януари 2021 г.

18-годишният Иван Гайтанов спаси Светия кръст в Бургас / Снимки

 

* Четирима Йордановци се включиха в Богоявленския ритуал

18-годишният ученик Иван Гайтанов извади Светия кръст на Богоявление в Бургас. Той скача за първи път, но се оказа по-бърз от още 54-ма смелчаци, престрашили се да скочат във водата. Гайтанов е родом от Бургас и учи италиански език в гимназията за романски езици "Г.С. Раковски".

След като спаси светинята, той пожела на всички тази година да е по-здрава и по-успешна.

В надпреварата за спасяване на Светия кръст се включиха и четирима именици - Йордан Николов, Йордан Апостолов, Йордан Костадинов и Йордан Петров.

17-годишният Мирослав Петров и още пети 18-годишни момчета от Бургас бяха сред най-младите участници тази година в ритуала - Галин Тарашев, Иван Желев, Георги Митев, Деян Велков, Димитър Данов, Мартин Вълканов.

Най-възрастен се оказа 45-годишният Стоян Иванов. За трета година за светия кръст скочи и американецът Шанън Джонсън - военен аташе в Посолството на САЩ. Заедно с него бе и неговият колега Клайтън Шейн.

За безопасността на участниците ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.

Богоявление в Бургас започна с отслужване на празнична литургия от бургаското духовенство в катедрален храм "Св. св Кирил и Методий". След това бяха осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас беше отслужен водосвет. Ритуалът бе проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.

По традиция бургаският Йордановден продължи с обща изложба на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов в Галерия "Богориди". Експозицията може да се разгледа до края на януари.

Днес през целия ден бургазлии могат да поднесат цветя и венци в знак на почит пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 173-годишнината от рождението на поета-революционер.

Новините от днес и със задна дата