сряда, 23 декември 2020 г.

Новата голяма надежда за лечение на COVID без ваксини ВИДЕО

  

След бързо появилите се няколко ваксини срещу COVID-19, хората продължават да се притесняват, вълнуват и питат: Чудесно, но защо никой не откри лекарство?! Безопасно ли е да се ваксинираме, докато сме заразени или болни? Толкова ли няма поне един медикамент, който да ни спаси от коронавируса? Оказва се, че може би има...

Според медински публикации, новата надежда в борбата с COVID, е "добре забравеното старо", както често се случва. Става въпрос за евтиния лекарствен продукт "Ивермектин", чиито патент е изтекъл, което го прави още по-лесен за бързо въвеждане в употреба, ако ефикасността му се докаже безусловно от експертите.

Един от най-известните американски пулмолози - д-р Пиер Кори, неотдавна буквално умоляваеше Сената да принуди федералната Агенция по храните и лекарствата (FDA) да прегледат пратените от него и колегите му нови данни за ефекта от лекарството. При изслушването си в Сената, проведено на 8 декември 2020 година, той изрично даде за пример проучване от Аржентина. По думите му, то е проведено от д-р Ектор Карбайо, основният отговарящ за проучванията на "Ивермектин" в южноамериканската държава. Резултатите, по думите на д-р Кори, от 800 медици, пили "Ивермектин" превантивно, нито един не се е заразил с COVID-19! От други 400, които не са го пили, 58% са се заразили - т.е. 237 души.

У нас в началото на юли тогавашният здравен министър Кирил Ананиев обяви, че има клинично проучване в 9 болници за ефекта на "Ивермектин". Резултатите от него обаче не са обявени до ден-днешен.

Междувременно един от изтъкнатите български медицински специалисти - полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Катедра ,,Инфекциозни болести" във ВМА, разкри в интервю през blitz.bg, че болницата му е един от участниците в изследването на ефектите на "Ивермектин".

"Този препарат се появи в полезрението при лечение на коронавирусната инфекция още през април 2020 г. В началото качествата му бяха подценени, защото се смяташе, че може да се използва най-вече при лечение на паразитни болести, проказа и филариаза. Проведени бяха и изследвания за качествата на "Ивермектин"-а в нашата страна. Аз съм особено радостен, че и нашата болница участваше в това проучване, заедно с още 9 медицински центъра в цялата страна. Аз бях поканен като клиничен консултант в това проучване и като такъв съм подписал споразумение за конфиденциалност. 

По тази причина сега не мога да коментирам в детайли резултатите от проучванията, но ще отворя малко вратата като кажа, че то е към своя край. Проучването е двойно слято и плацебо контролирано, провежда се по всички изисквания на световната практика. Ние сме към края на това проучване и с колегите дадохме мнението си във връзка с използването на този препарат. Мога да кажа, че съм голям оптимист за стоте болни в цялата страна, които получиха този медикамент като част от българското проучване за "Ивермектин"-а", открехна завесата пред голямата надежда срещу COVID доц. Попов.

По думите на експерта, ивермектинът се използва рано в лечението на коронавирусната инфекция. Той няма показания при една седмица след заболяването. "Показанията му са две: като профилактика, знаем, че има две много важни проучвания в Аржентина и Израел, където е включен в националния център за профилактика на вирусната инфекция. В Аржентина проучването завърши с много добри резултати по отношение на профилактиката. Второто приложение на "Ивермектин"-а е непосредствено след започване на лечението от COVID19. Неговият прицел е в профилактиката, като намали възможността вирусът да проникне вклетката. Това е и голямата сила на този медикамент и с тази цел се използва още в началото на лечението", споделя началникът на Катедра ,,Инфекциозни болести" във ВМА.

Наблюденията на доц. Попов сочат, че след клиничното проучване на "Ивермектин"-а, което е съвсем към края си, той ще бъде предоставен на Националната лекарствена агенция в България. "И ще чакаме нейното разрешение за официалната му употреба в нашата страна като превантивно и лечебно средство. След като разрешението бъде получено, "Ивермектин"-ът ще бъде въведен официално в клиничната практика. Независимо че официалните документи ще бъдат подписани през януари, този препарат вече се използва в много аптеки и болници. Колегите от "Пирогов" съобщават за много добри резултати при лечението с този препарат", заяви доц. Попов.

 

Новините от днес и със задна дата