сряда, 23 декември 2020 г.

Шокиращо предложение! Забавачките и училищата да бъдат затворени до края на март

  

Да се изчака с отварянето на детските градини и училищата поне до края на март. Това призовава социологът Стойчо Стойчев, който алармира, че ако децата се върнат на училище и в забавачница в началото на януари, страната ни ще влезе в нов пик на епидемията, информира "Флагман".

Ето какво написа Стойчев в профила си във фейсбук: С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма, през януари ще бъде грешка. 

Ако инкубационният период на коронавируса е от 1 до 2 седмици след инфектирането, а развитието на болестта до летален изход отнема средно около 2 седмици (https://www.cdc.gov/…/clinical-guidance-management-patients…), то експоненциалното нарастване на смъртността, поразително започва 3-4 седмици след началото на учебната година.

Като вземем предвид, че животът на българина се върти около децата му, а те най-често биват преносители без симптоми, няма как да се очаква да носят маски или да спазват социалната дистанция помежду си и със своите родители и близки, то събирането им отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение. 

Той се усилва многократно и от сезонното увеличение на смъртността в страната през януари по принцип, вероятно в резултат от максимално благоприятните условия за епидемиологично развитие на респираторните заболявания, в чиято група попада и този вирус, през декември и януари. 

Разумно би било да се изчака поне до края на март (данните на НСИ показват нормализиране на нивата до средните от април насетне), когато и покритието на ваксините ше бъде относително адекватно. Ако правителството има желaние да либерализира ограниченията, то много по-безопасно ще бъде в друга посока - ресторанти, кафенета, спортни центрове и съоръжения. 

Ясно е че задържaнето на децата вкъщи още 2-3 месеца ще затрудни значително родителите и на практика ще провали учебната година за учениците до 4-5 клас, но това е цена, която по-добре да платим. Иначе ще стане съвсем като във военно време. Поне по отношение на статистиката за смъртността.

Новините от днес и със задна дата