сряда, 2 декември 2020 г.

Албански опозиционен лидер иска България да признае македонско малцинство

  

Ако добросъседството е един от главните приоритети и условия за приемане в ЕС, мисля, че съседите трябва да се признават един друг. Без това напразно се отварят други теми. Това подразбира, че съседите трябва да признаят малцинствата си.

Ние тук, в Македония, да признаем българското малцинство, а в България - македонското малцинство. Това заяви лидерът на партия Алианс за албанците Зиядин Села при гостуване в ТВ 24, предава БТА.

Преди дни той обяви, че и България е имала териториални претенции към Македония.

"Историческите въпроси да ги решават историците", добави албанският опозиционен лидер.

Села каза също, че и Македония трябва да види дали "нейният двор е чист", посочвайки учебната програма по литература от гледна точка на албанците и албанския език като служебен език в страната.

"Имаме ли морално право да се позоваваме на нещата, които България оспорва, когато ние самите оспорваме езиците си и други права на нашите граждани тук. Трябва да имаме позиция като държава по този въпрос и този начин на водене на политика от правителството, което иска да води този процес без опозицията, това не трябва да бъде така. Като говорим за история, трябва да се постави и въпросът за учебниците на децата по отношение на историята на Македония. Има деца, които учат, че албанците са дошли от планините, други, че са дошли от Кавказ и т.н. Хайде да решим тези въпроси, за да бъдем сплотени и да се изправим пред съседите", каза Села.

Според него тези въпроси и спорът с България трябва да се разгледат на лидерска среща на основните партии в страната, за да бъде включена и опозицията в тях.

"С решаване на проблемите със съседните държави да решим и проблемите тук", прикани Села.

Новините от днес и със задна дата