сряда, 2 декември 2020 г.

Важна новина за всички родители и ученици след новите мерки

  

Правителството отпусна 1 262 350 лв. за 1555 общински училища и 1 център за специална образователна подкрепа за закупуването на електронни дневници.

Те ще бъдат достъпни през стандартните браузъри и през мобилни устройства, ще имат и модул за родители, а софтуерът ще дава възможност за въвеждане и извеждане на обобщена информация за работата в клас на учениците, постиженията им по даден предмет, активността и инициативността им, отношенията със съучениците им и др. 

Средствата ще бъдат по един от модулите на национална програма „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и училищното образование“. По друг пък за първи път тази година на 15 училища ще се предоставят 77 194 лв. за закупуване на софтуер за професионално обучение. 

На днешното си заседание правителството отпусна допълнително общо 2 572 664. С 396 117 лв. по националните програми „Осигуряване на съвременна образователна среда” ще се дадат на 183 общински училища за провеждане на учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии, с цел усвояване на учебно съдържание. 

Този модул включва и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музикални дейци, провеждане на конкурс за най-добър урок в музей и най-добър урок в галерия. 

Останалите средства са по национална програма „Разработване на учебни помагала и на методически ръководства, оценяване и одобряване на проекти на учебни помагала за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, на проекти на учебници и на проекти на учебни комплекти”.

Новините от днес и със задна дата