събота, 12 декември 2020 г.

Върнаха парите на двама възрастни, измамени от рецидивист с 8 присъди

  

Извършител на измами на възрастни хора, станали през последните дни в столицата, е задържан на адрес на негов роднина. Той е с осем осъдителни присъди, като последната изтърпяна присъда е отпреди три-четири месеца, каза на брифинг директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев.

"Обвинението му е за измама, извършена в условията на опасен рецидив, по член 211, като от три до десет години предвижда законът за лишаване от свобода за това престъпление", обясни административният ръководител на Софийската районна прокуратура /СРП/ Невена Зартова.

Тя припомни, че преди три дни имаше случай с пострадал възрастен мъж в кв. "Гео Милев" в София, а сега има втори такъв казус, свързан с мъж на 83 години. Извършителят на измамите е същият и престъплението е извършено по същата схема, като обвиняемият се е представял за служител на пощата. Той е обяснил на пострадалия мъж, че от клона, където са му изплатили пенсията, е получил 50 лева по-малко. Извършителят на измамата е поискал тази сума, за да се увери в това, след като възрастният мъж е предал парите, обвиняемият ги е преброил и му ги е върнал, като е задържал за себе си 300 лева, каза Невена Зартова.

Тя съобщи, че на извършителя е повдигнато обвинение и за второто деяние, и той е задържан към момента. Днес ще бъде разгледано от Софийския районен съд искането на СРП за вземането на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи Невена Зартова.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, в присъствието на административния ръководител на СРП Невена Зартова и директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, днес пред сградата на СДВР, бяха възстановени паричните средства на възрастните хора, станали жертви на измама през изминалите дни в столицата, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

В хода на разследването е установено, че освен 89-годишния И. Д., обвиняемият А. М. е измамил и 83-годишния В. П. по една и съща схема. И двете измами на възрастни хора са станали на 9 декември, обясниха от СРП.

Средствата на двамата пострадали са възстановени - на И. Д. е върната отнетата от него сума от 400 лева, а на В. П. - отнетата от него сума от 300 лева.

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинения и за двете деяния. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП.

Районният прокурор на София Невена Зартова благодари за реакцията на гражданите, съдействали за подаването на сигнала, както и на СДВР - за навременните действия по разследването, довели до бързото задържане на извършителя на деянието и впоследствие - до повдигането на обвинение спрямо него. Невена Зартова заяви, че като приоритет в дейността на прокуратурата е категорично изведено противодействието на престъпления, от които са пострадали самотни възрастни хора, както и че органите на досъдебното производство ще бъдат безкомпромисни спрямо извършителите на подобен род престъпни посегателства.

Реагирахме изключително бързо и за няколко часа решихме този случай, каза старши комисар Георги Хаджиев и коментира, че от СДВР имат "категорична нулева толерантност към такъв тип престъпления, свързани с измами на възрастни хора".

Новините от днес и със задна дата