събота, 26 декември 2020 г.

Само 12 години затвор за руския историк, убил любовницата си и я нарязал

  

Съд в Санкт Петербург призна за виновен известния руски историк Олег Соколов за убийството на 24-годишната Анастасия Йешченко, както и за незаконно притежание на оръжие, предаде РИА Новости.

Професорът бе осъден на 12 години и 6 месеца затвор при строг режим.

Съдията по делото обяви, че Соколов е извършил убийството умишлено, въпреки че е действал спонтанно. Магистратът е на мнение, че не може да се вярва на Соколов, който твърди, че не помни какво е станало, след като е произвел първия изстрел по Йешченко.

Прокуратурата искаше 15 години лишаване от свобода за историка.

Родителите на убитата жена няма да обжалват присъдата, посочи адвокатът им пред РИА Новости.

Известният руски Олег Соколов историк уби любовницата си през ноември. За жестокото престъпление се разбра, след като полицията откри женски ръце в раница в река в Санкт Петербург.

Малко след ареста си Соколов признава убийството и твърди, че всичко станало по време на спор, когато произвел неволен изстрел с изпилена пушка, но куршумът попаднал в главата на жената. След това той отрязал главата, ръцете и краката й.

Проф. Соколов е експерт по история и по-точно на живота на френския император Наполеон Бонапарт. Професорът е написал няколко книги за Наполеон.

Соколов е задържан, когато се опитва да хвърли останките на жената в реката, но се подхлъзва и пада във водата. Спасителите го измъкват, а по-късно намират в раницата, с която е бил, отсечени женски ръце и пистолет.

Психологическата и психиатрична експертиза показа, че Соколов не страда от психични разстройства и е наясно с действията си, а така носи и отговорност.

Новините от днес и със задна дата