понеделник, 2 ноември 2020 г.

Масово нарушаване на мерките на погребението на починалия от COVID-19 митрополит Амфилохий

  

Въпреки призивите на Института за обществено здравеопазване и другите компетентни органи, вярващи и свещеници не спазваха противоепидемичните мерки на погребението на митрополит Амфилохий, съобщава белградският вестник "Данас", като цитира черногорските медии. Голям брой вярващи се събраха вчера в храма на Христовото възкресение и пред него без да спазват физическата дистанция, а мнозина не носеха и маски. Забелязано бе и че много граждани се причестяват с една и съща лъжичка. Мерките не бяха спазвани и в събота в Цетине.

Медиите показват как голям брой вярващи, включително деца, целуват изложеното в открит ковчег тяло на Амфилохий, който почина в петък от Ковид-19. Директорката на Клиничния център на Черна гора Невенка Павличич поиска от Националния координационен щаб да нареди ковчегът да бъде затворен и митрополитът да бъде погребан според правилата за всички, които починат от Ковид-19, а не да се правят събития и промоции на лидери на други страни".

Сръбският президент Александър Вучич бе изразил готовност да говори на погребението. Министърът на отбраната Небойша Стефанович заяви, че решението за посещение на държавна делегация на Сърбия на погребението на Амфилохий в нито един момент не е била поставено под въпрос, но все пак решението не е било лесно, пишат сръбските вестници.

"Мисля, че в знак на уважение към покойния митрополит щеше да е добре да беше говорил и президентът Вучич, което би било още едно политическо послание", каза той.

Сръбската Нова ТВ съобщава, че в същия град, в така наречената Сръбска къща, Вучич дал обичайната си пресконференция на която, както обикновено представил постиженията си. Този път това се състоя в Черна гора и по време на погребението на Амфилохий. Президентът на Сърбия гордо заяви, че неговата държава е инвестирала много в съседната страна, че ще продължи да го прави и няма да се трогне от критиките на онези негативно настроени лица, на които им пречи, че той дава много пари за Черна гора. Вучич каза, че ако продължат да критикуват неговото великодушие, ще продължи да помага още повече на сърбите в Черна гора, съобщава Нова.рс.

"Можеше да избере друг ден да се представя. Нищо свято ли няма за него", казал местният сърбин Йово, когато от медията го помолили за коментар за идването на сръбския президент в Черна гора.

"Не би било добре до го освиркаме, макар той да заслужи това. Тук не е мястото за това", казал и един от свещениците, подготвяйки се да влезе в храма, за да се присъедини към молитвите за Амфилохий.

Въпреки необходимостта винаги да бъде на преден план, този път идеята за президента Вучич се провали напълно. Епископите наложиха вето на неговата реч, а аплодисментите, с които бе свикнал, липсваха. Вместо това споменаването на неговото име бе напълно игнорирано от присъстващите, въпреки че дори (сръбският представител в босненското Председатлство) Милорад Додик получи аплодисменти, пише Нова.рс.

Докато охраната подготвяше място за Вучич събраните пред храма хора отказаха да се отдръпнат и да направят място за преминаването му.

"Не сме дошли тук заради Вучич, а заради Амфилохий, отговаряха гневно гражданите на искането да се направи място за преминаване на сръбския президент, съобщава телевизията.

 

Така режисираното от сръбските власти представление претърпя пълно фиаско в Подгорица. Вучич остана второстепенен образ в черногорската история за Амфилохие Радович. Неговото име и фигура останаха в сянката на стареца с короната. Днес отивайки си, го победи, показвайки по този начин, че няма недосегаеми. Такъв не бе нито (президентът на Черна гора Джуканович) Мило, не е и Вучич, пише Нова.рс.

Новините от днес и със задна дата