вторник, 10 ноември 2020 г.

Д-р Симидчиев призова за национална карантина за няколко седмици

  

Държавата изпуска контрола върху разпространението на коронавируса. За това предупреди математикът Петър Велков, съобщава bgonair.bg. Той призовава за въвеждането на национална карантина за период от 3-4 седмици.

А високата смъртност сред хора без придружаващи заболявания до голяма степен се дължи на това, че вирусът уврежда кръвоносните съдове. Скокът от над 100 починали за последното денонощие е очакван, но е много притеснителен, тази тревожна констатация изрази математикът Петър Велков. 

По думите му България вече е достигнала нивото на Италия по брой починали в рамките на един ден по време на пика през пролетта. И прогнозира в следващите седмици смъртните случаи да се увеличат поне с 50%. Наш математик бие тревога: Предупредих ви за стотиците трупове на ден, незабавен локдаун! 

"Около 7000 случая са по-малко карантинираните от активните случаи, нелепо е 1 позитивен да има минус отрицателно контактни лица, не управляваме тотално пандемията, няма проследяване, няма карантиниране на позитивните, пандемията е изпусната от контрол, отиваме към хуманитарна криза. Заболеваемостта е огромна, но и тестването не е достатъчно" категоричен е Велков. 

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев броят на починалите без придружаващи заболявания се дължи главно на това, че вирусът уврежда кръвоносните съдове. Сред най-изложените на риск са хората, водещи застоял начин на живот и жените, при които е имало прекъсната бременност. Смъртността може да се дължи и на свръхреакция на имунната система спрямо вируса.

Новините от днес и със задна дата