вторник, 10 ноември 2020 г.

Управител на частна болница в Бургас: Клиничната пътека за COVID от 1 200 лева е недостатъчна

 

                                       Снимка: БНР

 Клиничната пътека от 1 200 лева за лечение на коронавирус е недостатъчна. Това обявиха от една от частните болници в Бургас, където престоят се доплаща. В ковид отделението на МБАЛ "Маджуров" в момента има настанени 19 пациенти, сред тях и дете на година, при 20 легла.

Това обаче е 30% от капацитета на здравното заведение, което е с 60 легла. Обслужват ги 30 души.

Без доплащане е невъзможно да се запази стандарта за лечение така, че болницата да не фалира, заяви управителят д-р Александър Маджуров:

"При всички случаи лечението и престоя на пациент с тежко или средно тежко състояние от коронавирусна пневмония налага разход от над 200 лева на ден. След шестия ден реално няма начин да се издържи чисто финансово, ако пациентът не поеме част от разхода."

На въпрос на БНР-Бургас означава ли това, че държавните болници или частните, където не се доплаща, правят компромис с лечението, д-р Маджуров коментира:

"Вариантите са два-дофинансиране през други дейности, за сметка на приходи от, да речем, по-малко разходоемки дейности и вторият е трупане на дългове, което правят основно държавните болници. Третият вариант е чрез тези кампании за дарения, за събиране на средства за купуване на апаратура. Няма откъде да намерим финансовия буфер да оцелеем в тези времена, а от нас се изисква и това е наш дълг да работим денонощно и с висок стандарт на качество."

В частното лечебно заведение в Бургас доплащат всички, не само тези с коронавирус, уточни д-р Маджуров. Според правилника за вътрешния ред за подобрени битови условия и престой на ден се плаща 50 лева. За среден престой от две седмици възстановяване се калкулира сумата от 700 лева, която бе оповестена от пациент като доплащане, поясни той. Пациентите и техните близки са информирани за условията, категоричен е управителят.

Новините от днес и със задна дата