неделя, 1 ноември 2020 г.

Има ли страх сред медиците, защо се отказва прием в болница, задъхва ли се спешната помощ

 

По думите на министър Ангелов е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с COVID-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки.

"Страхът не може да ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София - да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат - за мен остава неразбираемо", изтъкна здравният министър.

Той допълни, че за подобни казуси се подготвя законова поправка, която да ги регламентира. "Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!", заключи проф. д-р Костадин Ангелов.

Във връзка с хоспитализациите министърът заяви, че не е работа на гражданите да прозвъняват болниците и да търсят места за хоспитализация (какъвто бе случаят с починалия 33-годишен мъж, за който негова близка разказа за Dir.bg). Проф. Ангелов заяви, че от снощи на територията на София няма проблем с леглата.

"Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции - всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нон-сенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции - да разкриват максимален брой легла!", възмути се министърът на здравеопазването.

Във връзка с бързите тестове, той отбеляза, че ведомството не е получило потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болници дали те могат да са алтернатива на PCR-ите. Проучване е показало, че цените на антигенните тестове в България са изключително различни - от 10 до 23 лв. "Министерството на здравеопазването се ангажира да осигури най-евтините и ефикасни на колегите, които са на първа линия, за да могат да извършват скрининг. Към момента тези тестове не могат да заместят PCR-ите", каза още той.

Проф. Ангелов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта - 284.

"Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме ги осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения", каза ресорният министър.

Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

Новините от днес и със задна дата