неделя, 1 ноември 2020 г.

Проф. Ангелов: Няма прошка за лекари и болници, отказали лечение на Ковид

  

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов повтори заканата си да няма прошка към лекари и болници, които не откриват легла за пациенти с Ковид-19. Той изрази недоумението си, че е възможно медици да не искат да се включат в борбата със заразата. И увери, че ако няма лекари, ще се включи той, а и призова същото да са готови да направят и депутатите лекари.

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с COVID-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в "Тази неделя" по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени съвестно задължения - ще има наказания.

"Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка", заяви проф. Ангелов.

Здравният министър беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи.

"Не може линейката да седи пред болницата с пациента, той се сваля в лечебното заведение и там се уточнява. (...) И ако този човек е за болница - се настанява!", допълни той.

Новините от днес и със задна дата