сряда, 18 ноември 2020 г.

Недоволство в бургаския кв. "Победа" заради изписаната посред нощ Рафие, недоизлекувана от Ковид-19

  

Заради недостиг на линейки - в Бургас изписват пациенти по тъмно. На клип, заснет в ромския квартал на града, се вижда как в линейката няма лекар, а само шофьор. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи, предава "България он еър".

72-годишната Рафие от бургаския квартал "Победа" е изписана по тъмно от Ковид отделението на държавната болница в Бургас. В ромския квартал казват, че тя се движи трудно и не е доизлекувана. BurgasNovinite.BG пусна статия със заснето от съседите ѝ видео:Изписват преболедувала коронавирус жена посред нощите в Бургас! Шофьорката на линейката се чуди как да се справи сама! ВИДЕО

"В осем и половина жената я оставиха, нито лекар, нито сестра, просто шофьорът беше", разказа съседката ѝ Бина Бойчева. От болницата обясниха, че Рафие е лекувана 9 дни и е изписана, след като лекарите са преценили, че може терапията да продължи в домашни условия. 

Ковид отделенията са препълнени и затова пациентите се изписват веднага след като състоянието им се подобри. Това става по всяко време на денонощието, когато се освободи линейка. 

"Това е колата, която кара коронавирусни , ако тази жена е изписана отнякъде, звънят и ние я качваме и връщаме. Ние си вършим работата, никой за това не може да ни обвини или че не е довършен лечебният процес", каза зам.-директорът на ЦСМП-Бургас д-р Димитър Желязков. 

Съседите на Рафие настояват РЗИ да извърши дезинфекция около къщата ѝ. Тя е изписана без отрицателен PCR тест и подлежи на карантина. В квартала настояват още да бъде открит триажен център. Местен бизнесмен е готов да го оборудва. 

В крайна сметка, трябва да се съгласим, че да има осигурена линейка, която да връща пациентите по домовете им е добра част от организацията на лечебния процес, защото както вече стана ясно, от много болници пациентите биват изписвани, без никой да го е грижа как ще стигнат до домовете си. Само преди няколко дни в BurgasNovinite.BG, публикувахме разказа на жена от Пловдив, изписана след лечение от Ковид, която е била принудена да се прибере пеш у дома, за да не заразява пътници в градския транспорт.

Новините от днес и със задна дата