сряда, 18 ноември 2020 г.

От 1 януари по-висока заплата за всеки лекар, медицинска сестра и санитар

  

                           Снимка: БНТ

 От 1 януари ще бъдат вдигнати заплатите на всеки един лекар с 600 лева бруто, 360 лева на всяка сестра и 120 лева на всеки санитар. Кризата извади всички истини на показ. Броят на инфекционистите е малък.Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БНТ по повод ограничаването на плановите операции в ситуация на COVID.

"Целта е да се намалят ресурсите, за да се използват в лечението на пациенти с коронавирус. Не са забранени онкологичните операции, както и тези по спешност", обяви той.

"Проблемът на системата на здравеопазване е многогодишен, тя не е реформирана. Но сега моментът не е за предприемане на резки движения и промени. Имаме достатъчно болнични легла. България е една от страните в ЕС, която има най-голям брой болнични легла на глава от населението. България обаче е и страна, в която има голям недостиг на лекари и медицински сестри. В Германия липсват около 4000 лекари и сестри за интензивните отделения. Проблемът е в целия свят - липсата и намаления брой лекари. Тази професия като че ли в нашата страна загуби своята привлекателност", каза той.

"На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката", заяви още министърът.

По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това.

"Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ, коментира Ангелов. - Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж. Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса."

"Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка - в областните градове да има лечебни заведения само за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19. Болниците се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата. Може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. Срокът това да се случи не е от днес до утре, областните управители трябва да дадат предложения до края на седмицата. Важното дотогава е да има достатъчен брой болнични легла", коментира министър Ангелов.

 

Новините от днес и със задна дата