вторник, 3 ноември 2020 г.

Борят се за живота на 10-г. Полина, която е с К-19

  

Вече трети ден продължават усилията на лекарите от клиниката по инфекциозни заболявания при старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ да спасят живота на 10-годишна пациентка, която е била хоспитализирана с положителен PCR-тест за COVID-19 и при приемането ѝ е установено наличие на тежка форма на диабет.

Малката Полина Д. е изпаднала в диабетна кома, от която е била изведена рано заранта на 3 ноември, уточни шефът на клиниката проф. Лиляна Пекова. Според нея състоянието на малката пациентка остава критично, макар да е стабилизирана, пише "Монитор". 

Ситуацията при нас е изключително тревожна, въпреки че все още имаме свободни легла остро се чувства недостиг на персонал, най-вече от квалифицирани медицински сестри. Трябват ни минимум 3 доброволки, и поне двама лекари, коментира проф. Пекова. 17 са положителните случаи на COVID-19 в Клиниката по инфекциозни заболявания, трима пациенти са съмнителни и днес се очакват резултатите от тестовете им. Има и 22-ма, които са с хепатит А.
В отделението по пулмология са настанени 28 пациенти и за 7 седем очакват данните от тестовете. 

Двама от пациентите са дали отрицателен резултат за коронавирус и ще бъдат пренасочени в други отделения за лечение на пневмонии. От РЗИ – Стара Загора уточняват, че от началото на пандемичната обстановка до полунощ на 3 ноември са установени с PCR тестове 2036 случая на заразени с COVID-19. 53-ма са новозаразените за последното денонощие, сред тях са 2 преподавателки в детска градина № 10 „Светлина“, както и ученик в 7-и клас в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. 

Тримата се лекуват в домашни условия. Две групи в детската градина и паралелката в гимназията са поставени под домашна карантина. В помещенията е извършена крайна дезинфекция. Към 9:00 часа на 3 ноември в четирите болници в област Стара Загора (УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, МБАЛ „Тракия“, Медицински комплекс „Берое“ в Стара Загора и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък), са заети общо 96 терапевтични легла и 21 интензивни. Свободни са общо 27 терапевтични и 13 интензивни легла.

Новините от днес и със задна дата