вторник, 3 ноември 2020 г.

Ислямска държава пое отговорност за атентата във Виена

  

                                           Снимка: БТА

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за вчерашния атентат в австрийската столица, при който бяха убити най-малко четирима души, предадоха Ройтерс и Франс прес.

ИД направи това в изявление, разпространено от нейната пропагандна агенция Амак Нюз в "Телеграм", без да приведе доказателства.

Групировката заяви, че смъртоносната стрелба близо до синагога и операта във Виена е дело на "войник на халифата".

В друго изявление, придружено от снимка на мъж с брада, наречен Абу Дагна Ал Албани, се казва, че той е атакувал множеството в центъра на Виена вчера с огнестрелно оръжие, преди да бъде убит от австрийската полиция.

По-късно бе съобщено, че двама швейцарски граждани, на 18 и 24 години, са арестувани днес във Винтертур, близо до Цюрих в Северна Швейцария, във връзка с джихадисткото нападение във Виена, съобщи в изявление полицията, цитирана от Франс прес.

Двамата мъже са задържани следобед в координация с австрийските власти.

Връзката им с предполагаемия извършител на атаката се разследва от компетентните власти, посочи в комюнике полицията в кантон Цюрих. В операцията са участвали служители на федералната полиция, на полицията в кантон Цюрих и на тази в град Винтертур, посочва Ройтерс.

До момента във връзка с атентата в Австрия са арестувани най-малко 14 души след акции по претърсването на 18 адреса.

Новините от днес и със задна дата