събота, 21 ноември 2020 г.

Къща за 1 евро и по 1000 евро за бебе - как Италия привлича жители в селата

  

Редица опустяващи села в Италия вече предлагат изоставени къщи срещу 1 евро. Имотите с площ между 40 и 150 кв. м. са на по над 200 години и се превръщат в нов дом за десетки семейства, особено покрай кризата с коронавируса, разказва Нова телевизия.

За да се сдобиете с такава къща в Италия, трябва да внесете депозит, който варира между 2000 и 5000 евро.

С него се ангажирате да ремонтирате имота за определен срок - обикновено до три години. А съответната община трябва да одобри проекта ви. След като приключите с ремонта, депозитът се възстановява.

Населените места, които предлагат имоти за 1 евро, са 11 и са пръснати из цяла Италия. От 2011 година досега в Ганги, в близост до Палермо, са продадени 150 къщи. Всеки, който си закупи имот в Бивона, Сицилия получава и данъчни облекчения.

Подобна е политиката и в Камарата, където предлаганите къщи са напълно безплатни, а новодошлите получават допълнителен стимул от 1000 евро за новородено.

Перфектна сделката предлагат и в малкото бижу с ярко оцветени къщи Боргомедзавале в Пиемонт на швейцарската граница - изоставен имот за 1 евро, 1000 евро за всяко новородено и още 2000 евро за всеки, който желае да започне бизнес. Местната управа на Нулви пък дори предлага 2 имота за 1 евро.

Сицилианският град Мусомели, заобиколен от евкалиптови дървета, вече е продал 125 жилища на цена 1 евро. Други 50 все още търсят своите собственици на "хълма на меда".

Къщи на цената на едно кафе се купуват масово и в планините на Северна Тоскана. Истински "хит" е районът Гарфаняна, откъдето скулпторът на всички времена Микеланджело добивал материал за прочутите си шедьоври. Градените преди два века от споени с хоросан камъни и покрити с плочи домове в община Верджемоли се търсят не само от италианци, но и от американци, германци, китайци, руснаци.

А тласък на интереса дава коронавирусът, защото хората търсят все повече усамотение и сигурност.

Новините от днес и със задна дата