събота, 21 ноември 2020 г.

Пендаровски изпадна в състояние на тежка амнезия и забрави, че България бе първата страна, признала официално Република Македония и решението ни бе в резултат на раздялата ни с живковизма

  

"Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма" - това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз.

"Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография", заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Ние обаче, препоръчваме на г-н Пендаровски да си спомни датата 15 януари 1992 г. и, ако се сети, да коментира каква оценка поставя на събитието от тази дата! 

Ето как коментира във Фейсбук думите на Пендаровски и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев:

"Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали "по род български" под натиска на "правешкият пътешественик във времето"!".

От своя страна в интервю за предаването "Събота 150" на БНР дългогодишният кореспондент на Българското национално радио в Скопие Мартин Минков изтъкна, че липсата на диалог и оставането в сегашната ситуация ще доведе до негативи за прагматичното правителство на премиера Зоран Заев.

Новините от днес и със задна дата