вторник, 20 октомври 2020 г.

Доходите на повечето българи са засегнати от COVID-кризата

  

Доходите на 53% от българите вече са засегнати заради икономическите последици от кризата с Covid-19. Това става ясно от проучване на Агенция за маркетингови проучвания "Кантар", поръчано от Европейския парламент.

26 на сто от анкетираните декларират, че очакват скоро доходите им да бъдат засегнати, въпреки че все още на са усетили този ефект от кризата.

Така страната ни се нарежда сред най-тежко засегнатите по този показател сред 27-те държави от Европейския съюз, предава БНР.

В европейски мащаб 39 на сто от анкетираните посочват, че доходите им вече са пострадали заради пандемията от Covid-19.

По-висок процент от 53, какъвто е у нас, има само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния, сочат още данните от проучването, което е проведено между 25 септември и 7 октомври сред близо 25 000 граждани от всички държави - членки. Така страната ни се нарежда на 5-о място.

Мнозинството от тях са убедени, че Европейският съюз трябва да разполага с повече средства за овладяването на пандемията, като на първо място е общественото здраве, следвано от икономическото възстановяване.

За първи път борбата с климатичните промени изпада от топ три на приоритетите, за които Брюксел трябва да разходва средства, според европейските граждани.

Мнозинството от тях са убедени, че евросредствата трябва да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона.

Новините от днес и със задна дата