неделя, 18 октомври 2020 г.

Лекари от Бургас разказаха, че напрежението в условията на пандемията от COVID-19 е сериозно

  

Лекари от Бургас разказаха, че напрежението в условията на пандемията от COVID-19 е сериозно. Медиците са изморени, а работата трудна, но желанието остава да се помага на пациентите.

Пулмологът д-р Дина Досева от Бургасмед обясни пред Нова Телевизия, че недостигът на кадри е най-сериозен и това се знае още преди това положение. Тя призова властите да помислят за набавянето на нов персонал, за да може и дежурствата да са по-леки. 

"Засега се справяме. Забелязва се обаче преумора на част от персонала. Медицинските сестри, които още от лятото работят в Инфекциозно отделение в окръжна болница и при нас, са затруднени в изпълнението на дейността си", сподели специалистът. По 12 часа на едното място карат медиците и след почивка отиват в друга болница. 

Силвия Атанасова, началник на вътрешно отделение, коментира, че тя и колегите ѝ правят всичко необходимо. "Умора при мен все още няма, но напрежението е голямо. Това е ново заболяване и всеки пациент е различен. Засега най-неприятен в работата е хаосът, който е извънболничната система. Пациентите не се насочват както трябва и това създава напрежение”, разказа тя. 

Лекарка от Монтана пък разказа, че вечер спи по 3 часа. Тя призова хората да разберат, че коронавирусът не е просто възпаление на белия дроб, но засяга целия организъм. Пациентите, които се излекуват, продължават да се оплакват от неразположение. В Монтанската болница освен да се грижат за пациентите, дават и консултации по телефона на близките на онези, които са на домашно лечение.

Новините от днес и със задна дата