Противогрипните ваксини са внесени в страната и предстои предоставянето им при личните лекари. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес.

Ваксините са предназначени за хората на и над 65-годишна възраст, на които те се предоставят безплатно в рамките на национална програма. Осигурени са 180 хиляди дози ваксина.

В периода 1 октомври - 31 декември 2019 г. са били отчетени 113 835 имунизации срещу грип на подлежащи лица по националната програма, като обхватът е бил 7.68 на сто при заложен до 10 на сто, посочи министър Ангелов. Целта ни е да достигне до 25 на сто обхват до 2022 г., добави той.

Имунизацията срещу сезонен грип е препоръчителна и се прилага на гражданите срещу заплащане. Обхватът в страната ни е традиционно нисък и средният е едва 2.4 на сто, допълни министърът. Изчисленията са направени на базата на продажби на ваксината.

На пазара бяха разпространени допълнително 160 хиляди дози, припомни министър Ангелов и добави, че е възможно да се внесат още ваксини, ако останат от квотите на другите държави.