сряда, 14 октомври 2020 г.

Вътрешният министър в НС за гафа на ГДБОП: Вместо в бл. 7, екипът е пристигнал в бл. 4

  

Вътрешният министър Христо Терзийски даде обяснения в парламента за скандалния случай, при който служители на ГДБОП нахлуха по погрешка в апартамента на семейство с 4-месечно бебе, разбивайки вратата, по време на акция в столичния квартал "Левски Г". 

Вчера потърпевшите разказаха, че са били ритани и наричани "боклуци", включително наскоро родилата жена. Досега от МВР нямаше реакция, освен че шефът на ГДБОП Любомир Янев заяви, че се прави вътрешна проверка и когато резултатите от нея бъдат готови, ще ги обявят. Семейството пък разказа, че е получило само устно извинение от шефа на оперативната група, който обяснил, че навигацията ги пратила на грешен адрес. 

Терзийски дойде в Народното събрание след настояване на "БСП за България" да даде обяснения пред депутатите за нахлуването в дома на невинно семейство. 

"Кой ще понесе отговорността от тези безобразни действия, на които станахме свидетели?", попита от парламентарната трибуна депутатът от левицата Иван Иванов.

Социалистите заявиха, че МВР отново е станало печално известно и определиха акцията като "ювелирна", настоявайки министърът да каже дали е имало и други подобни случаи и ако да - дали са били прикривани (преди две години имаше такъв случай в Бургас, когато антимафиоти разбиха 4 врати, преди да стигнат до заподозрения - б.р.).

Председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че ще се свърже с министър Христо Терзийски. 

По-късно той дойде в пленарната зала и обясни:

"Служителите от екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта при проведен инструктаж, поради което са въвели данните в навигацията на служебния автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра, по данни да служителите от екипа са въведени коректните данни, в последствие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4. Екипът по предварително изготвения план е определен за адрес за задържане на криминално-проявено лице. Екипът се е състоял от трима служители на ГДБОП, екип на отдел специализирани полицейски сили и служители на жандармерията. Сутринта е проведен инструктаж на всички екипи и им е предоставена информация относно адресите, лицата за задържане и необходимата документация".

По думите на Терзийски със заповед на директора на ГДБОП е разпоредена дисциплинарна проверка за установяване на всички обстоятелства и данни, довели до проникването на горепосочения адрес.

След това той даде данни за разбитата по време на акцията организираната престъпна група. Разследването установило, че тя е по-мащабна и има разнородна престъпна дейност. Двама души са били лидери, като единият бил "мозък", а другият отговарял за силовите действия и намирането на лица, обслужващи интересите на бандата.

Установено е, че лицата извършват нерегламентирана банкова дейност, което е и в основата на последващи действия по принуди, силови действия и имотни и финансови измами. Разкрит е трети човек, пряко подчинен на лидерите, който отговарял за разпространението на наркотични вещества в София, както и за силови действия. 

В хода на операцията са извършени предварителни планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 души, 28 адреса и 10 моторни превозни средства. Допълнително в условията на неотложност са претърсени още 10 адреса и автомобила МПС-та. Намерени са над 18 хиляди лева, газов пистолет без необходимите документи, наркотици, полицейски палки и лапа, бухалки, документи, свързани с недвижими имоти - нотариални актове, скици, множество компютри, електронни носители и мобилни апарати, ползвани от лицата.

Задържани са общо 19 души, разпитани като свидетели са 30, повдигнати са обвинения на 5-ма, на които е взема и мярка за неотклонение задържане под стража, уточни още Христо Терзийски.

Новините от днес и със задна дата