сряда, 14 октомври 2020 г.

Вълчев: По 5- 6 учители на ден се заразяват с К- 19

 Държавата купува компютри за учителите и учениците 

Държавата ще даде 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет в сряда.

„12 000 от машините ще са за ученици, а други 4000 - за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник”, поясни Вълчев.

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи. 

„Общият брой на учениците в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000”, коментира той.

Категорично не се предвижда цялостно затваряне на училища, посочи образователният министър.

„Към днешна дата това, което имаме, са 162 деца и ученици общо с констатирани положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година. Това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители.

При учениците, спрямо средния брой заразени на 100 000 души, процентът е 6-7 пъти по-нисък, при учителите е съвсем малко по-висок от средния. Не можем да говорим за над пропорционален брой констатирани случаи в системата на образованието”, подчерта Вълчев.

Образователният министър отбеляза, че 99,7 % от учениците в системата продължават обучението си присъствено, а надеждата е ситуацията да не се влошава.

„Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме по време на сезона на грипните вируси, седмицата на грипните вируси”, добави Вълчев.

Новините от днес и със задна дата