понеделник, 5 октомври 2020 г.

От 30 г. насам не се е случвало такова нещо в Карнобат

  

Карнобат преживява най-сухия период от 30 години насам. Това сочи доклад на Селскостопанската академия, цитиран в петък от парламента и от земеделския министър Десислава Танева.

От документа става ясно, че в Бургаска област добивът на пшеница и ечемик през 2020 г. е с близо 50% по-малък от средния за периода 2015 – 2019 г. „Сушата е основното явление, дало негативен отпечатък върху растежа и развитието на растенията, а оттам и върху формирания добив от тях. 

Така например за района на Карнобат (област Бургас), тази година е най-сухата година от 30 години насам. Допълнително негативно влияние върху добива на ечемика в Бургаска област оказаха и ниските температури по време на фазите вретенене и изкласяване. В началото на месец април (3, 7 и 12.04.2020 г.) и в периода 23-25.04.2020 г. са паднали много силни слани при ниски отрицателни температури на повърхността на почвата от порядъка на -2.8 до -5.8 градуса по Целзий. 

Това се е отразило много негативно на посевите с ечемик, особено на по-ранните. Наблюдава се измръзване на горните листа, както флаговия лист и част от класа. В резултат на това голяма част от цветчетата в класа са останали стерилни. Продължилото негативно съчетание на метеорологични фактори (валежи и температура) е довело до формиране на нетипично ниски растения с малък брой продуктивни братя, малък брой зърна и ниска маса на 1000 зърна. 

Сушата, продължила до края на вегетацията, е изсушила растенията, като листната маса е загинала, а зърното е узряло преждевременно“, сочи докладът на Селскостопанската академия. Според друг анализ на сайта на земеделското министерство, средният добив на пшеница в Карнобат тази година е бил 293 кг/декар при 253,4 кг/декар за цялата Бургаска област. В периода 2015 – 2019 г. обаче добивът в областта е бил средно 452 кг/дка.

Новините от днес и със задна дата