понеделник, 7 септември 2020 г.

Голямото прибиране: Километрични колони и много нарушения

  

                                          Снимка: БТА

Интензивен трафик и колометрични колони бележат последния от серията почивни дни. От Пътна полиция съобщиха на брифинг в 16.30 часа, че се констатират изключително много нарушения. "Това изобщо не ни радва. Призивите ни за намаляване на скоростта, за спазване на дистанция, вече са тривиални", заяви инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Той съобщи, че от началото на месеца, тоест за 6 дни - са възникнали 141 тежки пътнотранспортни произшествия - това са катастрофи със загинали и сериозно ранени. 168 души са пострадали. 15 души са загинали, един човек загина докато си говорим, добави пътният инспектор.

Най-натоварено е движението на влизане в столицата на АМ "Хемус", в района на "Витиня", където още от обяд се отчитат големи задръствания, отбеляза Близнаков. Той допълни, че служителите на "Пътна полиция" там предприемат действия, за да не се допуска спиране на автомобилите в тунелите, което би създало предпоставки за опасни инциденти. Водачите, които искат да избегнат задръстването в района на "Витиня", могат да ползват и републикански път I-1, по който се движат товарните автомобили.

Колоната от автомобили на АМ Хемус е най-голяма след Правец в посока София. На шофьорите се налага да изчакват в колоната между 20 и 30 минути.

Километрична колона от автомобили се образува и на пътя Кулата-София между Симитли и Благоевград. Автомобилите се движат бавно. Засега тапи не са образувани. Колоната започват от пътен възел Симитли, където се срещат автомобилите, идващи от граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" и от Банско, предаде БНР. По-голямата част от автомобилите идват от "Кулата". По-слаб е трафикът от Банско.

Километрична е колоната и на изхода за Бургас в посока София.

От ОД на МВР-Пловдив предупреждиха водачите, които пътуват към София, да шофират внимателно в участъка на километър 152 на АМ "Тракия", заради пътен инцидент. Част от каменен товар, превозван от камион е бил изсипан на пътя, след което е последвало верижно ПТП с четири леки автомобила.  Щетите са само материални. Пътното платно е било разчистено изключително бързо и няма опасност от причиняване на тапа.

Джип със старозагорска регистрация се е преобърнал на 68-ми километър на автомагистрала "Марица" при пътен възел "Тополовград" край Харманли. Жената управлявала колата е загинала, има и ранено дете сред пътуващите. Инцидентът стана около 14.45 часа в посока София.

Пожар край хасковското село Александрово временно затвори за движение и друг участъкът на магистрала "Марица" между пътните възли "Димитровград" и "Харманли". Движението там вече е възстановено

 

От ОД на МВР-Пловдив предупреждават водачите, които пътуват към София, да шофират внимателно в участъка на километър 152 на АМ "Тракия", заради пътен инцидент. Част от каменен товар, превозван от камион е бил изсипан на пътя, след което е последвало верижно ПТП с четири леки автомобила, уточняват от пресцентъра на полицията.

Щетите са само материални. Пътното платно е било разчистено изключително бързо и няма опасност от причиняване на тапа. Много от семействата, напуснали родните си места за почивните дни, днес се връщат, поради което се очаква и по-интензивен трафик. Шофирайте търпеливо и с повишено внимание, не предприемайте рискови маневри, съветват от пловдивската пътна полиция

Вече е възстановено и движението при 150-и километър на автомагистрала "Тракия" в посока София, съобщиха от АПИ. Тежкотоварен автомобил с ремарке се самозапали тази сутрин малко преди 07:00 часа по пътя Карнобат-Венец и стана причина движението в този участък да се осъществява само в едната лента.

От днес частично е възстановено движението по участъка от Южната дъга на Околовръстния път в София между ж.к. "Младост" и "Горубляне" заради очаквания интензивен трафик в края на трите почивни дни. Движението се осъществява двупосочно в платното, където не се извършват строителни дейности. Въпреки това на обяд в района се образуваха километрични задръствания. Колони от автомобили се образуваха във всички посоки около "Горубляне", предаде bTV.

Шофьори се оплакаха, че чакат в задръстването до 40 минути, въпреки че екипи на "Пътна полиция" регулират движението.

"Пътят рязко се стеснява от три на една лента, но в крайна сметка е по-добре така, отколкото беше доскоро - напълно затворен", коментира зам-кметът на София Дончо Барбалов. Той обясни, че ремонтът на участъка цели да изведе трафика между магистралите "Струма" и "Тракия" извън града, ще се улесни транзитният трафик от автомагистрала "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Но след като няколко месеца по пътя от Панчарево към "Горубляне" се минаваше бързо и безпрепятствено, от днес на шофьорите ще им се налага да пътуват доста по-дълго.

От Агенция "Пътна инфраструктура" са на мнение, че пускането на отсечката ще улесни голяма част от софиянци и гостите на София.

Тези тапи, които се образуваха, са нищо в сравнение с това, което беше в "Младост" и "Горубляне". Знаете тук няколко месеца какво беше движението", коментира Румен Сечански, директор на Областното пътно управление - София.

Очаква се тапите в района да изчезнат окончателно едва догодина, когато ще приключи ремонтът на пътната отсечка.

Голяма част от шофьори и пътници, попаднали днес в задръстването, са съгласни. "Добре е, минава се за около десетина минути", каза един от тях.

Пуснатият участък е дълъг 6 километра и се регулира от светофари. "След пускането на трасето тези светофари ще отпаднат и тогава движението вече ще е доста по-облекчено", посочи Сечански.

Новият участък трябва да бъде пуснат в експлоатация до есента на следващата година. Дотогава, ако се налага, пътни полицаи ще регулират движението./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата