понеделник, 7 септември 2020 г.

Експерт: Газът поскъпва взривообразно през октомври

 istock 

Октомври месец цената на газа ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно с 20%, ако сега беше повишена стойността на газа с 20 на сто.

Отлагането на решението на КЕВР за повишаване на цената на газа със заповед на министъра, за да се извърши проверка на начина на ценообразуване, е грубо нарушение на закона. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев от „Български енергиен форум“.

Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на цените на горивата, която наблюдава действията на „Булгаргаз“ за ценообразуване и спазване на правилата, посочи Казанджиев.

Според него спирането на процедурата е лош сигнал към енергийния пазар.

Едно такова спиране на процедурата не решава проблема.

Обявяването на новия договор с „Газпром“ е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намаляването на цената на газа в годишен план е 15%, а не 40%, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец.


 А увеличението на цената на газа е неизбежна, тъй като вече новият начин на формиране е по формула, съобразена със спот пазара и цената на петрола.

Христо Казанджиев обясни, че с тази нова формула флуктуациите вече ще се видими и за крайния потребител, а увеличението сега е напълно нормално, заради по-голямото потребление през зимните месеци.

Новините от днес и със задна дата