понеделник, 7 септември 2020 г.

Бургас и Варна застрашени от воден режим, проблемът става все по - сериозен!

  

"Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца." Това заяви по Нова министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Цялото Черноморие, ако не управляваме (язовир) "Камчия" по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15, за Бургас трябва да положим изключителни усилия", отбеляза министърът.

Междувременно от НФСБ съобщиха, че след инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево", с министъра на околната среда и водите Емил Димитров са били обсъдени сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. "Камчия" - основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места.

Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво" край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г.

Това са спешни мерки, които ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина, се казва в съобщението.

Задава ли се повсеместна водна криза

Ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има, коментира Емил Димитров. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Във връзка с ниското ниво на язовир Копринка екоминистърът каза, че при него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен - няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

На 6 септември Емил Димитров започна проверки на място на язовирите "Ястребино", "Тича" и "Цонево". Проверките са във връзка с предстоящите през следващата седмица поредица от работни срещи в изпълнение на възложената от министър-председателя Бойко Борисов задача за взимане на мерки за осигуряване на допълнителни източници на вода за населението, земеделието и енергетиката през следващата 2021 г. във връзка със засушаването.

Новините от днес и със задна дата