неделя, 16 август 2020 г.

Това ли ни чака? Българин разказа за кошмара с К-19 в училищата в Германия

  

След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в сряда и четвъртък в училищата в най-голямата германска федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Поради пандемията на коронавируса , те учеха дистанционно от март, след това започнаха да посещават занятия в малки групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите приключиха.

Не е необходимо обаче да се казва, че е започнала "нормална" учебна година. Тъй като образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещение на училище в различните региони на страната са различни.

В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на COVID-19, отколкото в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на почивка носенето на маски е задължително, започвайки от пети клас.

За това какво всъщност се случва в училищата и как учителите и възпитателите се справят с тази ситуация разказва българинът Иван Стоянов, който работи в немска гимназия.

По изключително образен и хумористичен начин той описва през какво преминава на страницата си във Фейсбук:

"Коронавирусът в Германия. В даскалото, в което работя като асистент и помощник в класа на совите за пореден ден се провежда ожесточен дебат с елементи на скандал. Причината са новите правила наложени от училищното ни настоятелство.

Децата са ЗАДЪЛЖЕНИ да носят маски когато играят на двора (дворът е разграфен на квадранти с колчета) в точноопределената зона за това. ЗАДЪЛЖЕНИ са да носят тези маски в коридора на училището, но не и в класните стаи (за целта отваряме с фрау Цайнингър прозорците мега широко всеки път).


И естествено, ние сме поставени в ситуацията да спорим ежеминунтно с тях:

- Не искаме да сме с маски навън!

- Да, обаче трябва.

- Защо трябва?

- Така искат от настоятелството на училището (тук наум ги псувам на български, не на немски)
- Но не можем да дишаме така.

- Да, знам.

- Но това е супер тъпо!

- Честно казано, и аз мисля, че е тъпо.

И едни драми, един театър, едни сюжети, едно ежеминунтно дърляне с децата и спорове и конфликти от нещо, което можеше да бъде измислено по къде-къде по-адекватен и логичен начин.

Например, хрумвало ли му е на някого в това дървено настоятелство, че можеше просто маските да станат задължителни вътре в класните стаи и коридорите, а в двора да не се носят?

След като така и така дворът е разграфен и всички деца си седят в зоната (вчера и за зоната имаше страхотна драма, не щем да седим само в тоя ъгъл!)

Поставени в позицията да крещим през пет минути: сложи си маската (защото, естествено, децата си я слагат под брадата - това е, когато не я мятат във въздуха, не се замерят с нея или не я стъпкват на земята ,,без да искат'') и да защитаваме абсолютно тъпа и безсмислена идея, в която дори ние самите не сме убедени.


И най-красивата част от всичко е, че пише черно на бяло, че всички от възпитател до учител можем да получим т.нар. Hausverbot (забрана да работим повече в това училище) ако ние или децата не спазваме това дълбоко логично и премислено правило."

Новините от днес и със задна дата