понеделник, 13 юли 2020 г.

Млада шофьорка спаси по чудо себе си и своите приятели в тежката катастрофа на АМ "Тракия"


Като по чудо са оцелели деца в автомобил при тежката катастрофа на магистрала "Тракия", която стана вчера в 17 ч край Чирпан и при която загинаха 6 души.

Катастрофата стана на един от най-тежките участъци на магистралата, по който от години има неравности.

ТИР, пътуващ от Полша за Бургас, се обърна на магистралата и буквално затисна колите, пътуващи за София в насрещното платното. На секунди от катастрофата се оказва млада шофьорка, момиче на 19 г., което е возило още няколко тийнейджъри към морето. Всички са оцелели, тъй като момичето успява за секунди да набие спирачка. От тях само едно момиче на 17 г. е в болницата в Стара Загора, но с леки травми.

"Видяла го е в последния момент пред нея, набила е спирачките и е спряла. За част от секундата, Явно това я е спасило. Учил съм я. За да я пусна сама до морето и обратно, значи й имам доверие", разказа бащата на младата шофьорка.

В болница след катастрофата са били настанени 6 души, като петима вече са освободени, но 3-годишно дете е с опасност за живота. То е пътувало с майка си и баща си, състоянието му е тежко, има тежка черепно-мозъчна травма.

Все още не е установена самоличността на една от жертвите - мъж, пътувал от Бургас за София.

14 часа след катастрофата магистралата за София остава блокирана, тирът вече е изправен на пътното платно и качен на репатрак, а над 10 тона козметика товар, пътувала от Полша, също е разтоварен. Правят се опити бързо да бъде освободено пътното платно.

Версията за катастрофата все още се установява - но се смята, че е шофьорът, чието тяло по информация на БНТ, вече е открито, е заспал зад волана.

Илия Златев, директор на Областно пътно управление в Стара Загора, заяви пред bTV, че най-вероятно това е причината за тежката катастрофа.

Той смята, че не пътят, известен с неравности, е причина за тежкия инцидент.

Смята се, че поради заспиване на шофьора, тирът преминава от активна лента, скъсва мантинелата и помита колите в посока София", обясни експертът. По думите му, мантинелата, която е поставена 1996 г., е била здрава, но не е издържала на тежестта.

Не е била малка и скоростта, с която е карал шофьорът, каза още той.

Новините от днес и със задна дата