четвъртък, 9 юли 2020 г.

Проф. Витанов алармира: Изпуснахме шарана, поне 10 000 българи ще са с COVID-19, за кратко време / ВИДЕО

Проф. Витанов алармира: Изпуснахме шарана, поне 10 000 българи ще са с COVID-19 през... ВИДЕО - 0
Потенциално заразените с COVID-19 у нас са около 50 000. Тази прогноза направи в ефира на „Здравей, България” проф. Николай Витанов. Според него, за да се изчисли броят на потенциално заразените, трябва да се сметне броят на починалите по 200 . „В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е – умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени”, обясни проф. Витанов. "Шаранът го изпуснахме, но не всичко сме изпуснали. Стоя зад думите си. Все още можем да контролираме епидемията, но септември ще стигнем 5-цифрено число и 10 000 ще е най-малкото", каза той.
Анализаторът Тихомир Безлов пък изчислява, че в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.
„От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин”, коментира Тихомир Безлов. „Математиката го показа! На 19 март казах:
„Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим”, коментира проф. Николай Витанов.

„Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът”. По думите му в момента един болен заразява 1,33 души. Тоест 100 човека заразяват 133.
„В Германия имаше такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1,3 до средата на лятото”, коментира Тихомир Безлов.

Новините от днес и със задна дата