четвъртък, 9 юли 2020 г.

Задържаха и съветника на президента по сигурност и отбрана

С какво се занимава ДАНС | pravatami.bg
След като по-рано днес прокуратурата задържа секретаря на президента по антикорупция и правни въпроси Пламен Узунов, разследван за търговия с влияние, арестуван бе и съветникът на Румен Радев по сигурност и отбрана, който е разследван за изнасяне на класифицирана информация.

По-рано днес спецпрокурори започнаха претърсване в кабинета му. Обиск се прави и в този на Узунов, който обаче беше задържан край Пловдив и конвоиран до София, за да присъства. 

Задържан е и служител на Държавна агенция "Разузнаване".

Ето какво се казва в официалното съобщение на Военна прокуратура:

"Екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК - разгласяване на държавна тайна. Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. - бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване", и И.М. - съветник на Президента на Република България.

Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции". Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване". Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните.

По досъдебното производство има и още две лица (П.В. и А.З.), привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение "домашен арест"."

В съобщението не се уточнява кои са тези хора.

По-рано обаче главният прокурор Иван Гешев каза пред журналисти:

"По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник представя доброволно материали с гриф по закона за защита на класифицираната информация и твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво има още в тази каса, нали така? И не може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитвано и на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени, с гриф са, от Държавна агенция "Разузнаване"

.

По-рано ДАНС отне достъпа да класифицирана информация до ниво "Строго секретно" и на Милушев, и на Узунов.

От президентството съобщиха само, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, МВР, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийския военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

"Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", посочиха от прессекретариата на държавния глава.

На това Гешев отговори:

"След като са получили разрешение от съд, значи е извършен анализ, че това е законосъобразно и правилно".

Междувременно беше задържан и бизнесменът Пламен Бобоков, който също е разследван за търговия с влияние, но все още няма повдигнато обвинение, както и президентските служители. Именно неговите чатове с Узунов публикува първо прокуратурата, който продължи да огласява още комуникация.

Новините от днес и със задна дата