неделя, 3 май 2020 г.

Отварят заведенията на открито, махат КПП-тата

Всеки трети с фалшива декларация на КПП-тата в София
Контролно-пропускателните пунктове на изходите на областните градове ще бъдат премахнати след Гергьовден. Отваряте се и заведения на открито.

Разрешавате си и индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка.
Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция днес в Министерски съвет. От утре инструкторите могат да работят – автоинструктори, авиация, шофиране. С дезинфекция, маски вътре в автомобила. Теоретичната подготовка или по интернет или ако са в зала – на дистанция, допълни премиерът.

Единомислие има на щаба с КПП-тата. Смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин ако се наложи. Следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата, обяви премиерът Бойко Борисов.

Утре сутрин ще имаме проектозакон, който да послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем.

Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов. Неща, които след 13 май ще останат със сигурност, но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще го обявим това.

Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре. Не сме съгласни да пускаме все още яслите и детските градини, добави Борисов.
 
Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките, каза Борисов.
 
Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция. Заведенията на открито се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там, добави Борисов.

 
Възможността да се спазва физическа дистанция и дезинфекция е необходимото условие за да отворят заведенията на открито, както и защитните средства от страна на персонала. Където има заведения, чиито маси са на гъсто, това трябва да се разреди, посочи Мутафчийски.
 
Дори половината от заведенията да се отворят, пак са работни места, поне няма да го има усещането, че светът е свършил. Ако тези мерки със сладкарниците и кафенетата сработят, ще ги пуснем още мерките. Ако се спазват мерките и нямаме много заболели и смъртни случаи, ще разхлабвам още и още мерките, каза още Борисов.
 
Разбрахме се и за учениците от 7 и 12 клас, да се създаде организация, гарантирано за учителите, при мерки и дистанция да се проведат изпитите в срок, каза Борисов.
Само колективната дисциплина и ред ще помогнат, не сработят ли – веднага КПП-тата и веднага затваряме отново, каза още Борисов.
 
Всички мерки, които обявяваме днес няма да помогнат на хазната, всичко е насочено към подобряване физическото и психическото състояние на хората. Вирусът няма да мине поне 2 години, трябва да се научим да живеем с него, коментира още премиерът.
 
Всяка мярка, която се отпуска, трябва да се анализира как се отразява в България и какъв е международният опит за отпускане на мерките. Целият свят се учи как се работи в условията на COVID 19, подчерта още Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата