неделя, 3 май 2020 г.

Стотици изпратиха д-р Илияна Иванова, чийто живот COVID-19 отне

Стотици изпратиха починалата от COVID-19 д-р Илияна Иванова в Сливен.  Медици от всички заведения в града, нейни пациенти и близки си взеха последно сбогом с лекарката на поклонение пред МБАЛ "Д-р Иван Селимински".

Снощи колегите ѝ се събраха на мълчаливо бдение, придружено с аплодисменти и сирени за починалия медик. Цяла нощ свещите пред Спешното отделение горяха, а колеги на починалата лекарка оставяха цветя и направиха кът в нейна памет.

Илияна Иванова е на 43 години и е от медиците на първа линия в борбата с COVID-19. В четвъртък сутринта тя постъпва като пациент в инфекциозното отделение, в което работи. Състоянието ѝ се влошава за часове и е преместена в реанимация. В петък сутринта е интубирана, а вечерта губи битката с болестта. Тя е първата жертва на коронавируса, отнела живот на медик у нас. Ден след нея почина и лекарка от Спешна помощ в Александровска болница в София.

Колегите ѝ споделиха колко е била всеотдайна в работата си и лекар до последен дъх.

Тереза Христова е работила с д-р Иванова в Спешна помощ от първия ѝ ден в болницата в Сливен цели 13 години.

"Няма втори като нея - отзивчива, обичаше си работата. Държеше се към екипите така, както към пациентите".

"Не вярвах в аплодисментите, но сега вярвам, че тя заслужава най-силните аплодисменти, защото даде живота си, за да лекува и щеше да го направи хиляди пъти отново и отново. Аплодирайте силно, за да се чуят аплодисментите ви до Небето. Поклон! Обичаме те!!!", сподели и Весела Колева.

Д-р Тодор Шуванков - началник на Спешна помощ в болницата, сподели, че се разделят с невероятен човек, лекар и професионалист. "Каквото и да кажем, думите са безсилни, загубата е голяма. Това е човек, който се труди неуморно и до последния си дъх се грижеше за своите пациенти, умря на работното си място отдадена на нейната професия",каза д-р Шуванков.

След загубата ѝ медиците на първа линия са притеснени. Съпругът на д-р Иванова, който също е лекар в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен, е диагностициран с коронавирусна инфекция и е под домашна карантина. Неговите родители също са дали положителни проби за коронавирусна инфекция и са настанени във Военната болница в града.

В социалните мрежи, стотици хора изразиха съболезнования към близките на лекарката.

В Инфeкциoзнoтo oтдeлeниe, къдeтo тя рaбoтeшe зaeднo cъc cъпругa ѝ, вeчe имa 6 бoлни мeдици и една санитарка. Eднa oт мeдицинcкитe cecтри e в пo-тeжкo cъcтoяниe. Зaрaди гoлeмия брoй зaрaзeн мeдицинcки пeрcoнaл тaм, oт 4 мaй в Инфeкциoзнoтo щe бъдaт кoмaндирoвaни мeдици oт други oтдeлeния, нa първo врeмe мeдицинcки cecтри.

От Българския лекарски съюз в понеделник откриват дарителска сметка за подпомагане на семействата на медици, загинали от коронавирус. Защото е по-важно от всякога лекарското съсловие и обществото да бъдат сплотени и да не остават безучастни към болката на другите. Ще преведат 5000 лева на близките на доктор Иванова.

Ще има ли нови мерки за защита на лекарите

Няма измислени нови мерки за защита на лекарите, трябва стриктно да се спазват тези, които са установени в България и в света, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с първите у нас смъртни случаи на лекари в битката с COVID-19. Това са два случая, които наистина са много болезнени и се отразиха много силно в обществото, посочи той. Всички противоепидемични мерки ще продължат да се изпълняват и за в бъдеще при още по-строг контрол от регионалните здравни инспекции: санитаро-хигиенните условия, носенето на всички предпазни средства, когато се работи с пациент с коронавирус, да се спазва необходимата дистанция и всички предпазни средства да са налице, каза здравният министър.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски отбеляза, че, независимо от разхлабването на мерките, трябва да бъде устойчива тенденцията за непрекъснато укрепване на болниците, снабдяването и презапасяването им с индивидуални защитни средства, с лекарства, обучението на персонала за взаимозаменяемост. Тенденцията е устойчива - 11 процента от медицинския персонал се заразяват на този етап, коментира той.

Новините от днес и със задна дата