понеделник, 18 май 2020 г.

Възобновяват полетите, ето кога и къде ще може да се лети

Възобновяват полетите, ето кога и къде ще може да се лети  - 0
С облекчаването на забраните за пътувания в световен мащаб, авиокомпаниите ще се завърнат в небето навреме за лятото в Европа с до 400% повече международни полети през юни, в сравнение с май. Европейските авиокомпании по-конкретно се подготвят за пълно завръщане към свободата на пътуване на континента и ръст в търсенето с повторното отваряне на границите на континента. Германската Lufthansa беше първият европейски превозвач, който обяви летателните си планове след коронавируса през юни с 3 600 полета (1 800 двупосочни) седмично. За сравнение, полетите седмично през декември 2019 г. бяха 20 000, което предполага завръщане на 15-20% от стандартните летателни планове. “Хората искат и могат да пътуват отново,” казва главният изпълнителен директор Хари Хомхайст, цитиран от Forbes. Трите авиокомпании от групата - Lufthansa, SWISS и Eurowings, ще обслужват 70 международни полети до средата на юни. Това е близо 400% повече, в сравнение с май. Разгръщането на множество дестинации от страна на Lufthansa изглежда малко като бик пред порта, предвид ограниченията за пътуване (с изключение на тези от важно естество) в много европейски държави. Това, което предстои да се види, е дали външните граници на ЕС ще отворят от 15 юни, подготвяйки почвата за международни пътувания с цел почивка и туризъм в Европа.
Някои превозвачи обаче не изчакват това, преди да обявят ранните си летни разписания. Нека просто да ги наречем оптимисти.
Ето какво можем да очакваме от всеки от тях с настъпване на лятото:
Brussels Airlines Brussels Airlines обяви, че ще възобнови полети на 15 юни, започвайки с Германия, Швейцария, Испания, Португалия и Гърция. След “седем седмици в режим на хибернация”, започват да се отварят маршрути, в зависимост от търсенето и ограниченията за пътуване. Предстои да бъдат обявени още подробности.
Lufthansa Германският национален превозвач подхожда доста амбициозно в желанието си да лети до 130 дестинации в световен мащаб до края на юни. Онлайн резервациите вече започнаха за над 100 дестинации в Германия и ЕС за полети през първата половина на юни. От Франкфурт компанията планира да лети до Майорка, София, Прага, Ница, Будапеща, Дъблин, Рига, Краков и Букурещ. От Мюнхен полетите ще са до Брюксел, Цюрих, Майорка и Виена. През втората половина на юни се очаква да бъдат добави 20 по-дълги маршрута, в това число полети до Хонконг, Лос Анджелис, Торонто, Дубай, Мумбай, Мексико сити, Тел Авив и Йоханесбург. Това също е близо 400% скок, в сравнение с полетите до далечни дестинации през май. При завръщането към нормални нива на дейност Lufthansa ще удвои броя на използваните самолети от 80 в момента до 160 през юни.

Какво да очакваме: Маските ще са задължителни на борда на самолетите на компанията. Политиката за възстановяване на средства може да бъде проверена на уебсайта на компанията. Eurowings Германският нискотарифен превозвач и подразделение на Lufthansa ще започне да обслужва редица туристически дестинации в Европа за началото на лятото. След двумесечно прекъсване, през май вече започнаха полетите до Прага и други дестинации. От 18 май вече ще могат да се купуват билети от Кьолн, Щутгарт и Мюнхен до Палма де Майорка, въпреки че забраната за пътуване в Испания остава, а отворените хотели на островите са малко.
Същото важи за полетите от Дюселдорф до Рим, като италианците едва сега получават зелена светлина за пътуване. Юнското разписание включва също така полети Ница-Майорка. От 18 май компанията ще лети пет пъти седмично до Лисабон, където все още има ограничения за международния туризъм, а хотелите не са отворили.
Какво да очакваме: Желаещите да пътуват трябва да проверяват предварително забраните за пътуване в отделните дестинации, преди да резервират полети из Европа. Нещата ще се подобрят - особено след 15 юни, когато ЕС иска да възстанови свободата на пътуване в Европа. Междувременно, повечето граници все още са затворени в Европа, като първоначално се задейства пътуването в отделните държави и регионалните пътувания.
От Eurowings твърдят, че клиентите могат да резервират повторно безплатно “колкото често искат”, но само до 14 дни преди пътуването, което едва ли е много полезно предвид динамиката, с която се развиват нещата. Маските са задължителни на борда.

Ryanair Ryanair се издига по-бавно отново във въздуха, но планира да възстанови около 40% от полетите си от 1 юли, както и 90% от разписанието си до края на лятото. Това прави по около 1 000 полета на ден. Ryanair вече обслужва полети от лондонското летище Станстед до Порто и Лисабон.
Какво да очакваме: Маските ще бъдат задължителни. Пътниците пък ще трябва да искат разрешение от екипажа, за да използват тоалетната, съгласно новите хигиенни правила.

Новините от днес и със задна дата