четвъртък, 7 май 2020 г.

Отново голям ръст на заразени, един от лекуваните с плазма е починал

Турция започна да лекува с кръвна плазма заболели от COVID-19 ...
53 нови случая на коронавирус има за последното денонощие. От тях 25 души са настанени в болница. Отново най-голям брой заразени има в София - 19 души. Това заяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че 12 от случаите в столицата са на хора, настанени в социални домове. В Ямбол случаите са 12, Пазарджик и Плевен по 5, Перник - 4, Бургас -3, Благоевград - 2, Враца - 2, в Кюстендил -1.

"Тече изследване на персонала от домове за стари хора, резидентен тип и такива с психически отклонения. Това ще продължи поне още седмица. Голямата част от заразените са във Видинско. На другите места или няма проби или са от персонала санитарки 1-2", каза главният инспектор Ангел Кунчев.

353-ма пациенти са настанени в лечебни заведения, като от тях 38 са в интензивни отделения.

192-ма медици са заразени, като новият случай е медицинска сестра от "Пирогов".

Общият брой на излекуваните у нас е 384 души или 22 процента от заболелите. Сред излекуваните в последното денонощие има 5-има души медицински персонал от "Пирогов" , един пациент е изписан от ВМА. Други 9 нови оздравели са били амбулаторни пациенти от София. Излекувани има също в Ямбол - 1 човек, в Смолян - двама, в Кюстендил - 4, в Сливен - двама, от които една медицинска сестра.

За последното денонощие няма ръст на броя на починалите. Те са 84.

Ген. Мутафчийски добави, че за съжаление единият от двамата пациенти, лекувани с кръвна плазма, е починал.

"Лечението с плазма на пациенти с коронавирус се прилага само във ВМА. На двама мъже е приложено, като преди 3 дни единият от тях е починал. Той обаче е бил с левкемия. Другият, който е бил в по-тежко състояние, се е подобрил. Можем да кажем, че при него вървят добре нещата", допълни председателят на оперативния щаб.

Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава отчетливо растяща заболеваемост в България.

"Да, това е така, никой не отрича този факт. Има такива, които твърдят, че няма коронавирус в България, но има нарастване. Системата все още може да се справи. Отпускането на мерките поставя изисквания към гражданите да проявят съвест и да носят маски в магазините и във всички оказани места - в транспорта, в затворени помещения. Наблюдава се редовно нарушаване на тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата", допълни генералът.

В отговор на въпрос за реалния брой на заразените българи, Мутафчийски отговори лаконично, че според статистиката на щаба към момента се откриват двама от шестима заразени.

Новините от днес и със задна дата