четвъртък, 7 май 2020 г.

Проф. Овчаров сравни със земята "драгите северни македонци"

Драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави, рано или късно истината излиза наяве. Това се посочва в позиция на проф. д.и.н. Николай Овчаров. „Предварително се извинявам за войнствения израз, макар може би той е подходящ за Гергьовден. Извинявам се също, че се налага на използвам един призив от Отечествената война на руснаците, но той най-пълно отразява положението, в което се намираме в момента. Тези думи са произнасяни, когато немците са се намирали на 20 км от Москва и русите не са имали накъде да отстъпват.
До голяма степен те отговарят на ситуацията в момента между България и ѝ Северна Македония“, посочи професорът. „С проф. Пламен Павлов нееднократно предупреждавахме за омайната „песен на сирените“, идваща откъм територията край Вардар. Предупреждавахме, защото и двамата отлично познаваме „душицата“ и номерата на македонските историчари и лингвисти, които, за съжаление, са подхванати и от северомакедонските политици в навечерието на изборите им. Но ето че сега картите са на масата. И президент и външен министър, да не говорим за опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, в един глас се провикнаха, че българите газят „тяхната“ история и език. Че за какво им било да влизат в Европейския съюз, ако загубят своя свиден „македонски jaзик“ и „македонска историjа“. Които, както всички знаем, са откраднати от българската история и език“, каза още той.
„Никога не съм вярвал, че другата страна наистина иска решаване на въпросите. Това би означавало край на една политическа и интелектуална върхушка, която изцяло е изградена върху омразата към България.
Работата на т. нар. Българо-македонска комисия бе да протака доколкото може и докато Северна Македония се намърда в европейските институции. Но, драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави! Рано или късно истината излиза наяве и не може да бъде скрита!“, добави той.

„Уважаеми български политици! Сега сме изправени пред финалния рубеж, зад който не може да се отстъпва по никакъв начин. В противен случай вие ще трябва да обяснявате на нас и на своите деца защо цар Самуил и неговите приемници са издялали върху камък за вечни времена, че са „българи“ и „самодръжци български“. Защо основоположникът на нареченото т. нар. от тяхната пропаганда Македонско Възраждане Кирил Пейчинович от Тетово отбелязва на първата страница на своето „Огледало“, че пише на „препростейши български език“.
Защо Братя Миладинови твърдят, че събират българските песни. И още стотици други неща. Но аз се надявам и вярвам във вашия здрав разум. Това бе доказано от решенията на Парламента от есента, както и от изявленията на членовете на правителството в последно време. И не вярвайте на шепата кресливи безродници, които наливат вода в северомакедонската мелница за лъжи. Защото – „Зад нас е България!“, казва той.

Новините от днес и със задна дата