петък, 1 май 2020 г.

Защо ръкавиците не пазят от коронавирус в супермаркета

По време на пандемията с коронавирус хората се опитват да вземат всички възможни мерки за безопасност, докато пазаруват. Но въпреки че защитната маска е съществен артикул за всеки купувач, ситуацията с ръкавиците за еднократна употреба е много по-сложна.

Според лекарите те не само не ви предпазват от потенциално смъртоносния вирус по време на пазаруване в супермаркета, но и могат да увеличат риска от инфекция.

Защо носенето на ръкавици може да бъде опасно?

Както обяснява Мерилин Робъртс, микробиолог и професор от Университета във Вашингтон? Според него вирусът на първо място навлиза в тялото през устата, а не през ръцете.

Рискът да се заразите с COVID-19 не възниква, когато вдигнете предмет с голи ръце, а когато докоснете след това лицето си - което е еднакво опасно за човек с ръкавици и човек без тях.

"Коронавирусът се предава от други хора", посочва Робъртс, и допълва "а не през повърхността." Дори ако сте изключително внимателни и докато носите ръкавици, не докосвайте нито лицето, нито мобилния си телефон, съществува съвсем различна опасност: неправилното изхвърляне.

Ако не спазвате всички мерки за безопасност, изхвърлянето на използвани ръкавици може лесно да се превърне в място за размножаване на потенциално смъртоносен вирус. Визуално доказателство е инцидентът, станал през 2003 г.

Тогава канадските изследователи се заразили с тежък остър респираторен синдром (SARS) поради неправилното сваляне на защитно облекло в края на работата. Именно такива случаи според Робъртс са основният аргумент срещу ръкавиците. Особено като се има предвид, че мнозина не знаят как да ги стрелят правилно.

"Няма да се защитите, носейки ръкавици", подчертава той, "но ако сте небрежни, когато ги свалите, ще застрашите себе си и тези около вас".

Всички лекари и медицински сестри преминават специално обучение, по време на което им е обяснено как да махнат ръкавиците след употреба: внимателно хванете за китката, обърнете отвътре навън и ги издърпайте от ръката, за да не докосвате външната страна.

Разбира се, след това, ръкавиците трябва да се хвърлят в контейнер за боклук и в никакъв случай не трябва да се хвърлят на земята.

И все пак, според д-р Никет Сонпал от Медицинския колеж в Туро, основната опасност в случая е фалшивото чувство за сигурност, което ръкавиците дават на клиентите.

"Бях в Trader Joe's и видях много посетители с ръкавици, които носеха ключовете си и бутаха количките си, а после се докоснаха по лицата" , казва тя. "Хората започват да се хващат за всичко, мислейки, че ръкавиците ги защитават."

Тези, които отиват в магазина да пазаруват трябва да разчитат на по-надеждни мерки за сигурност: сериозно измиване на ръцете, минимално време, прекарано в супермаркета, поддържане на дистанция с другите клиенти и използване на безконтактни методи за плащане./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата