петък, 1 май 2020 г.

БАН са засекли 7 вторични труса край Пловдив

По последни данни, след обработка на всички записи от сеизмологичната мрежа на страната, магнитудът на земетресението от 14.01 часа в района на град Пловдив е определен на 4,5 по скалата на Рихтер, а дълбочината е 17 километра. Епицентърът на земетресението е на 5 километра от град Раковски, обобщи последните данни за земния трус от днес край Пловдив доц. д-р Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия към БАН, пред БТА.

"Усетени са и двата вида сеизмични вълни - вертикалната и хоризонталната, което е довело до първоначално раздрусване, а малко след това люлеене, причинило отваряне на врати на шкафове и падане на предмети от рафтове, особено на по-високи етажи - над третия етаж. Възможно е да има леки повреди на отделни места в епицентралната зона. Има данни за усещане на земетресението почти по цялата територия на страната", обясни доц. Петя Трифонова.

Тя съобщи, че е започнала вече автършокова серия на земетресението от 14.01 часа, както се очакваше, като има регистрирани 7 събития или последващи трусове.

Най-силният вторичен трус до момента е от 2,4 по Рихтер. Възможно е да има и усетени земетресения в следващите дни.

"Нормално е това да продължи в рамките на няколко месеца", каза сеизмологът.

"Последното подобно земетресение в региона е от 2018 г. с магнитуд от 4,7 по скалата на Рихтер", информира доц. Петя Трифонова.

Тя уточни, че статистиката показва, че на всеки 3-4 години в тази зона се реализира земетресение с такава сила.

Новините от днес и със задна дата