петък, 1 май 2020 г.

Ако видите това опасно създание на плажа, стойте далеч от него

Ако видите това опасно създание на плажа, стойте далеч от него - 0

Легнете тихо край морето, опипвайки топлия пясък с пръсти и забравете за всичките си проблеми за известно време - какво може да бъде по-приятно? Почивката край морето е прекрасна, но не забравяйте за опасностите, които може да ви очакват на брега. Вземете например физалията. Въпреки мелодичното ѝ име, срещата с тази „изгаряща красавица“ не ви предвещава нищо добро. Запознайте се с Physalia!

Ако видите тънък синкав мехур на повърхността на езерце, който прилича на плаваща лодка, стойте далеч от него, защото това е Physalia physalis. Заради сходството на тялото ѝ с кораб, тази медуза се нарича Португалска галера или португалски военен кораб. Физалията обаче не е съвсем медуза, а най-близкият роднина на медузите - сифонофор. Може да се открие в Куба, в субтропичния Индийски и Тихи океан, в северната част на Атлантическия океан.

Защо Португалската галера е опасна?


Физалията оставя тежки изгаряния по човешкото тяло. Следователно срещата с нея може да причини сериозни щети на човешкото здраве и дори да предизвика парализа на някои части на тялото. Понякога физическите изгаряния стават фатални. Но дори ако човек оцелее след контакт с хидроида, грозни белези ще останат по тялото му.

Отровата от сифонофор е толкова токсична, че дори след дълбоко замразяване или цялостно изсушаване пипалата му са опасни за хората.

Опасни ли са медузите на сушата?

Ако видите физалия, изхвърлена от вълните на брега, никога не се приближавайте до нея. Знайте, че пясъкът около това чудовище е гъсто покрит с най-малките ѝ отровни власинки. Обиколете това място от няколко метра и докладвайте какво сте видяли на бреговите служби или на служителите на съседни хотели. Това ще  спаси от изгаряния другите почиващи.

Ярките, необичайни физалии привличат вниманието на децата, които често ги хващат с ръце. Затова по време на почивка бъдете бдителни и наблюдавайте потомството си.

Структура на физалията

За да се озове на повърхността, физиалия изпълва тялото си с газове, в резултат на което се увеличава до 20-30 см, в редки случаи до 40 см. Португалската галера не може да се движи независимо, тя плава само по вълните, задвижвана от вятъра. Под вода е най-опасната част от хидроида - тънки прихващащи пипала с дължина от 9 м до 50 м, изпълнени с огромно количество отровни жилещи клетки.

Не се опитвайте да играете с физиалии, както с обикновените безобидни медузи. Излезте от водата възможно най-бързо и запазете безопасното разстояние от хидроида.

Португалската галера в дивата природа


Въпреки опасността, която физалията представлява за хората, тя изобщо не е толкова ужасна за останалите обитатели на тропическите водоеми. Хидроидът се храни с дребни калмари, риба, а самият той става плячка на морски костенурки, както на мекотели от рода Янтин. В симбиотично взаимодействие с физалията е овчарската риба от семейство Номееви.

През нощта пипалата на физалията светят във водата със синя, розова и люлякова светлина.

Има случаи, когато няколко плажа в Тайланд, на курортния остров Пукет, бяха затворени поради масовото струпване на физалии.

Първа помощ при изгаряния

Ако случайно докоснете Physalia physalis, незабавно изплакнете засегнатата област с морска вода, отстранете всички прилепени към кожата влакна от медузата и след това разредете силен разтвор на сода за хляб и напоявайте раната с интервал от 30 минути. В бъдеще може да се приложи лед за успокояване на болката. Ако отровата на физалията попадне в очите ви, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

В никакъв случай не отмивайте отровата на физалия с прясна вода. Това само ще унищожи оцелелите жилещи клетки на медузата и ще увеличи драстично болката.
Въпреки безобидния външен вид, Португалската галера се превърна в истински кошмар за туристите, почиващи на брега на Тихия океан и в Средиземно море, среща се често и по българското Черноморие, но са повече белодробните и ушатите медузи. Затова на плажовете, разположени в местообитанията на физалисите, трябва да са поставени предупредителни знаци./pochivka.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата