неделя, 10 май 2020 г.

Шефът на "Пирогов" взе извънредно решение заради К-19

Шефът на "Пирогов" взе извънредно решение заради К-19 - 0
2300 са служителите ни, от които 200 са администрация. Имаме 50 заразени служителя и това не е малко. Това заяви в ефира на Нова тв шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.
"Между 10 до 14 здравни работници се занимават със заразен пациент. В "Пирогов" няма стаи за почивки. Ние нямаме голяма материална база", призна той. Балтов огласи, че от утре се взема нова специална мярка в болницата: "Всички, които се приемат в "Пирогов", ще се разглеждат като потенциално болни от коронавирус. Приемаме по 50-60 души дневно. Засега имаме около 60 000 PCR теста", призна той.
На въпрос за починалия пациент в болницата, след като е дал два отрицателни PCR теста за COVID-19 и е изписан като излекуван, Балтов заяви: "Независимо, че имате отрицателен PCR, все още може да носите гена на вируса. При този случай може би има недобро излекуване. Дал е отрицателни тестове пациентът, но при второто му приемане е бил с пневмония", призна Балтов.

"Правим и бърз тест, който показва дали пациентът има антитела. Хубаво е да има и титър на антителата", смята той.
"Направихме селекция на нашите пациенти, които имат антитела. Те са около 50 човека, под 60-годишна възраст. Те доброволно могат да дарят кръв, ако искат. Предстои да работим в тесни връзки с ВМА, защото сам там става лечението с кръвна плазма", каза Балтов.
"В "Пирогов" бяха направени аутопсии на първите трима пациенти, които починаха. След това не сме правили нищо, защото се оказа, че резултатите от мирко и макроскопските апарати са идентични. Няма значение каква е кръвната група", каза той. По думите му вирусът стои в човека 7 часа след смъртта му и това е друга причина, поради която лекари не искат да правят аутопсия.

Новините от днес и със задна дата