неделя, 10 май 2020 г.

Освободиха жена, отвлечена в Кения преди 2 години

Похитители освободиха италианка, която бе отвлечена в края на 2018 г.

Въоръжени мъже пленяват доброволката Силвия Констанца Романо от кенийско сиропиталище. Новината за освобождаването ѝ съобщи италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Франс Прес и БТА.

"Силвия Романо е свободна. Благодаря на жените и на мъжете от външните разузнавателни служби. Силвия, очакваме те в Италия", написа Конте в Туитър в събота вечер.

В неделя Силвия кацна на летището, снабдена със защитна маска заради пандемията.  

Силвия Констанца Романо, която днес е на 25 години, беше похитена на 20 ноември 2018 г. в село Шакама в югоизточната част на Кения от въоръжена групировка, открила огън по местните жители и ранила петима души. Селото се намира западно от град Малинди на брега на Индийския океан и районът е популярен сред италианските туристи и живущите там италианци.

Засега не се съобщава при какви обстоятелства е освободена младата жена, нито пък подробности за похитителите й или за техните мотиви.

Силвия Романо работеше в Кения като доброволка към неправителствената организация "Африка Милеле", която подкрепя децата.

Отвличането на чужденци в Кения е рядкост.

През април миналата година бяха отвлечени двама кубински лекари в североизточната част на страната и отведени в Сомалия, като се подозираше, че похитителите са от групировката Аш Шабаб.

Новините от днес и със задна дата