петък, 1 май 2020 г.

Доц. Рада Маркова заговори за К-19 при децата и един неясен феномен

През последните дни лекарите във Великобритания съобщават за болни деца с опасни симптоми, които може да бъдат свързани с коронавируса. Симптомите са подобни на синдромът на Кавазаки - възпаление, при което кръвоносните съдове в цялото тяло се възпаляват.
Голяма част от децата с тях обаче са с отрицателни тестове за вируса. Родителите трябва да бъдат спокойни, защото изследвания, направени в САЩ и Китай, показват, че при голям процент от децата заболяването протича много леко, заяви пред bTV педиатърът пулмолог доц. Рада Маркова.
Според китайското проучване само при 5% от децата са се проявили тежки симптоми на болестта и при 0,5% се е наложило използването на респиратор за вентилация. „Неясен е този феномен за лекото протичане на COVID-19 при децата“, заяви доц.
Маркова. Една от теориите е, че при малките деца няма достатъчно развити ACE рецептори, за които да се закрепи коронавируса, разкри пулмологът. Коронавирусната инфекция е единствената, която предизвиква толкова разнопосочни мнения и теории сред лекарите, смята доц. Маркова, но е категорична, че COVID-19 няма да изчезне.

Лекарката е убедена, че трябва да се започне постепенно отваряне на мерките при децата и сподели, че би пуснала своите на детска градина и училище. Дори деца с бронхиална астма, при правилно лечение, могат да преболедуват коронавируса, леко, каза Маркова.
По нейните думи социалното дистанциране причинява много странични ефекти и психоматични разстройства при децата, чиито последствия тепърва ще стават видни.

Новините от днес и със задна дата