понеделник, 13 април 2020 г.

ЕК отпусна милиони евро за изработка на нов тест и ваксина за Covid-19

Европейската комисия подкрепи проект, наречен "HG nCoV19". Това е молекулярно-диагностичен тест за новия коронавирус.

Става въпрос за 18 проекта на обща стойност 48,5 милиона евро от бюджета на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заявява, че "здравните работници, намиращи се на първа линия, трябва да диагностицират коронавируса по-бързо и точно".

"Това намалява риска от по-нататъшно разпространение на вируса. Щастлива съм, че можем да добавим още един проект към финансираните от страна на ЕС усилия за разработване на бърза диагностика", отбелязва Мария Габриел.

Комисията откри спешна покана за подаване на проектни предложения през януари т.г.

След първоначалната оценка, ЕК обяви своя подбор от 17 проекта на 6 март т.г. На 30 март 18-ото предложение е добавено към първоначалния списък, като първоначално оценката му е била спряна в очакване на предоставянето на допълнителна административна информация.

Това увеличава с 1 милион евро общата сума на финансиране по тази покана, възлизайки на 48,5 милиона евро, както и общият брой изследователски екипи, участващи в 18-те проекта, на 140. Тези проекти целят да се разбере поведението на епидемията чрез епидемиология и моделиране, разработване на бърза диагностика, както с лечение и ваксини.

Допълнително ЕС е мобилизирал публично и частно финансиране до 90 милиона евро чрез Инициативата за иновативни лекарства и е предложил до 80 милиона евро финансова подкрепа на иновативната компания CureVac за забързване на процеса за разработване и производство на ваксина срещу коронавируса.

Подкрепата на Комисията за спешно необходимите изследвания и иновации е част от общия европейски отговор срещу избухването на коронавируса. Няколко проекта, финансирани от ЕС, вече допринасят за готовността и реакцията по отношение на епидемията, се посочва в съобщението.

Новините от днес и със задна дата