понеделник, 13 април 2020 г.

Излекуваната Евелина: Затвориха ми се очите, все едно съм облъчена с електрожен

67-годишната столичанка Евелина Цакова, която има 45-годишен стаж като медицинска сестра, е една от излекуваните и вече изписани пациенти с коронавирус, съобщиха БНТ и bTV.

Жената разказа за борбата си със заболяването и благодари на лекарите в "Пирогов", където самата тя е работила дълги години.

Евелина се изолира вкъщи още през февруари заради грипната епидемия. В края на месеца обаче, още преди да бъдат обявени първите случаи на коронавирус у нас, се почувствала зле.

"Започна със страшен ринит - капане от носа на секрети. Много силни болки в гърлото, много силни! Не можех да преглъщам слюнката. И страхотен конюнктивит! Затвориха ми се очите, все едно съм облъчена с електрожен. И никой не беше обяснил, че това са признаци", разказва 67-годишната жена.

Тъй като е с диабет, след консултация с лекар Евелина Цакова започва прием на антибиотик. След лечение от 10 дни се чувства по-добре. Няколко дни по-късно обаче пак се влошава.

"Отново болки в гърлото. Този път вече слезе надолу. Започна суха кашлица без секрет и задух", уточнява Евелина.

В началото на април бившата медицинска сестра търси помощ в "Пирогов". Там потвърждават, че е заразена с COVID-19, доказана е и пневмония. Евелина е оставена за лечение, а сега благодари от сърце на медиците за денонощните грижи и призовава хората да си останат у дома заради лекарите на първа линия.

"Рискуват си живота, в по-лоши условия от нас са, защото са в скафандри, маски и ръкавици там. В скафандри! Представяте ли си в тази жега! Нито миризма усещат, шапки на главата, очила, които са запотени, с два чифта ръкавици трябва да хващат венозни пътища. Отделенията са пълни. Нито могат да ядат нито да спят. Тичат около нас", допълва пенсионираната медицинска сестра.

Евелина Цакова подчертава, че COVID-19 не е като грипа - лечението може да продължи месеци. А болните не спират да прииждат в болниците.

"И тези лекари, като излязат, ще бъдат под карантина. Те са затворници много повече от тези, които претендират, че не могат да си пият бирата по парковете. Да отидат доброволци в "Пирогов", за да видят за какво става въпрос!", каза Евелина.

С два отрицателни теста пенсионираната медицинска сестра вчера е изписана. Сега е вкъщи и е под карантина.

Новините от днес и със задна дата